Thursday, March 13, 2008

Political update

Politiek gezien zijn het spannende/verrassende/bevreemdende tijden...gelukkig eens voornamelijk in het buitenland.


Alhoewel, ook in Vlaanderen blijft die mallemolen draaien. Caroline Gennez die voor het eerst sterk als socialistisch voorzitter uit de hoek komt. Zo stelde ze voor om maar met een Olijfboomcoalitie (tsjeven, sossen en groenen) te starten en dus eigenlijk de liberalen buiten te smijten. Zoals Knack stelde schoot die boom natuurlijk geen wortel en werd het idee meteen afgeschoten...tot grote hilariteit overigens van sommigen. En toch scoorde ze wat mij betreft een 10/10 met haar discours: ze maakte heel sterk duidelijk dat in het verleden niet alle opties bekeken waren, dat deze regering er een zal zijn die geen aandacht heeft voor het sociale (haar eis om te komen tot de Olijfboom) en dat de mensen een degelijk bestuur willen ipv deze zever hele dagen.


Maar bon, we gingen het over het buitenland hebben. Hillary Clinton sloeg terug in Texas en Ohio en blijft zo in de race voor het ticketje Witte Huis...de strijd was dus helemaal nog niet gestreden. Het wordt wel bijzonder moeilijk om die verrekte Obama nog in te halen...het aantal nog te verdelen stemmen is niet van die omvang om nog het verschil te maken. Consequentie: het is aan de Democratische conventie eind augustus (!) om de definitieve beslissing te maken. In de praktijk: de top van de Democratische partij zal een doorslaggevende stem hebben. En dat wordt een pijnlijk verhaal...in november zijn het verkiezingen en bij de Republikeinen is de kandidaat al bekend (McCain), die kan dus al volop campagne voeren. Als de Democraten moeten wachten tot augustus verliezen ze dit gevecht. De voorzitter van de Democraten, Howard Dean, gaat dit proberen voorkomen door de partijen rond de tafel te brengen en vóór het aanvangen van de Conventie (traditioneel een strak geregisseerd promofestival voor de presidentskandidaat met ballonnen en slingers) een beslissing te forceren. Ben benieuwd hoe hij dit gaat oplossen...


Gelukkig zijn er nog landen waar beslissingen wel gemakkelijk zijn: Spanje koos resoluut voor nog een legislatuur onder premier Zapatero, Frankrijk koos voor socialistische burgemeesters in de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. Tweemaal ging mijn socialistisch hart vol vreugde op en neer, de sossen zijn terug in Europa! :)
Even opvallend als de linkse overwinningen waren de gemeend zware replieken van de rechtse, verliezende partijen. In Frankrijk werd de overwinning gemarginaliseerd door te stellen dat links een opsplitsing van het land wil, in Spanje liet de Partido Popular zowaar populistische/nationalistische/dictatoriale klanken horen. Beeld ik mij dit nu gewoon in of is er een polarisatie aan de gang in de landen waar men met hoofdzakelijk twee partijen werkt (VS, Frankrijk, Spanje,...)?


Over polarisatie gesproken: waar is Yves Leterme in godsnaam mee bezig? (zou ik een politiek stukje kunnen eindigen zonder mijn goede vriend de Geitenhoeder te vermelden?)
Die wil zeker geen premier worden? Is alles eindelijk eens peis en vree, komt het land langzaam weer op z'n positieven en kan men beginnen denken aan het herstellen van het imago van België in het buitenland...vindt ie toch wel een dossier zeker waarmee hij de boel weer eens kan doen ontploffen! Komt die nu af met een plan voor Zaventem: geen nachtvluchten meer! (inhoudelijk is het zo dat hier inderdaad een oplossing moet voor gevonden worden, maar die timing weer!)
Beter nog: geen overleg met coalitiepartners die dan maar iets moeten verzinnen op een kernkabinet (en eigenlijk beetje verrast zijn door het snelle nieuws) en in de kamer de schuld steken op paars!

Mededeling aan Yves: Paars is al een tijdje gedaan en de helft (zelfs driekwart) van paars zit nu in de regering! Jongens toch, is het de West-Vlaamse logica die ik gewoon niet kan begrijpen?

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.