Het boek "De verdeelde staten" van Evita Neefs kocht ik vorig jaar op de boekenbeurs, je zou het kopen voor de titel alleen al. Helaas kan ik niet hetzelfde zeggen van de inhoud.
Zeker niet slecht, dit stukje literatuur. Maar op dit moment eigenlijk al een beetje achterhaald. Het is dus een vrij actueel boek, wat betekent dat Evita Neefs in de aanloop van de VS-presidentsverkiezingen op het moment van schrijven nog veel kansen geeft aan Hillary Clinton en Rudolph Giuliani...laat dat nu net de twee zijn die minder kans maken vandaag (Rudolph ligt al helemaal uit de strijd, Hillary houdt nog vast). Buiten het actuele element gerekend komt het boek ook wat houterig over. Het is geschreven door iemand die voor een krant werkt, en dat merk je aan de schrijfstijl. Maar in boekvorm komt dit slecht over, je leest dan ook vaak herhalingen en soms was het moeilijk om de rode draad in het verhaal te vinden. Wat die rode draad betreft, denk zelfs niet dat die er is.
Het boek heeft natuurlijk een meerwaarde om een nog duidelijker beeld te krijgen op hoe de presidentsverkiezingen in de VS werken. Ook het uitgangspunt is interessant: nog nooit was het Amerikaans publiek zo verdeeld in 'rode' en 'blauwe' staten, nog nooit was de afkeer van de tegenkandidaat zo groot en komt het eigenlijk neer op mobilisatiekracht van de eigen troepen. Ook al moet ik zeggen dat ik toch niet volledig overtuigd ben van dit punt...
Alleszins, voor wie eens wil lezen waarom Bush eigenlijk een slechte president was en hoe hij de verkiezingen van 2000 gestolen heeft, is het natuurlijk wel eens fijn om lezen. Of om te weten te komen hoe de 'united states of Canada' er zouden uitzien... (na de verkiezingen van 2004 was de verdeling in de VS heel duidelijk...wat sommigen tot deze nieuwe kaart aanzette)
Voor wie de VS-verkiezingen wil blijven volgen: Evita Neefs houdt een blog bij. Wat mij betreft zat die er ook al een paar keer naast...maar wel een goede bron van informatie.
No comments:
Post a Comment