Sunday, October 31, 2010

BIRR

Neen, geen 'Broek In Reet' zoals de kleine kindjes op school al eens plegen te doen, wel de nationale munteenheid van Ethiopia...al zijn we nog altijd niet zeker hoe het nu eigenlijk uitgesproken wordt. Voor 1 euro krijg je hier ongeveer 23 BIRR's.

Om maar te zeggen dat het moeilijk rekenen is...op dit moment nemen we om gemakkelijkheidsredenen 100 BIRR = 4 euro. En met dat in het achterhoofd: het is spotgoedkoop in Addis (dit in tegenstelling tot Kenia!). Deze middag twee drankjes op een zonnig terras: de volle 14 BIRR...reken zelf maar uit. ;) Zonnig by the way: ongelooflijk brandende zon ja! Precies helemaal iets anders dan in Nairobi...het gaat hier zweten en puffen worden. Hoe is het weer in Vlaanderen? :)

Het terras op de middag was overigens om te bekomen van het "Red Terror Martyrs Memorial Museum", een plaats waar de slachtoffers van het gruwelijk regime van Mengistu Haile Mariam herdacht worden en waar de bezoeker ook wat achtergrondinformatie meekrijgt. Lang verhaal kort: Ethiopia - dat nooit (toch niet helemaal - kortstondig gedeeltelijk door Italie) gekoloniseerd werd - werd jarenlang geregeerd door keizers. De laatste in de rij is de bekend klinkende naam van Haile Selassie...tot die in 1974 door een militaire coup van de macht verdreven werd (en ter info, ook meteen vermoord). Wat volgde was de 'Derg', een communistisch regime onder leiding van Mengistu dat stevig gesteund werd door de Sovjet-Unie (en als ik het mij juist herinner uit mijn thesis van jaren geleden: ook door Cuba) en dat net als een heel pak andere communistische regimes gepaard ging met keiharde repressie. Het museum getuigt van deze bloedige periode... Of hoe mijn "communistische idealen" en 'gedweep met revolutionairen' (gelukkig al een tijdje achter mij ;)) in de praktijk toch altijd verschrikkelijke gevolgen hadden (en nog hebben als we even naar Noord-Korea kijken)...
Met het einde van de Koude Oorlog kwam ook een einde aan het regime, in 1990 vluchtte Mengistu richting Zimbabwe waar hij vandaag nog altijd in alle rust leeft (beschermd door Mugabe)! Een grote onrechtvaardigheid, de leiders van een genocide van deze omvang moeten voor de rechter verschijnen. Voor de meesten was dit ook het geval in het begin van de jaren '90, maar Mengistu zelf dus niet...misschien is het gewoon wachten tot ook Mugabe van het toneel verdwijnt?

No comments: