Wednesday, December 23, 2009

Hermitage

En zoals al gezegd zat ik vorige week twee volle dagen in Amsterdam. Twee keer op korte tijd naar Amsterdam? Sommige locaties kan je niet genoeg doen... :) Bovendien moest ik echt heel snel terug want de tentoonstelling over de tsaren in de Hermitage Amsterdam loopt maar tot eind januari!

Gelukkig had Karlien nog wat verlof te nemen en dus trokken we er samen op uit. Heen en terug met de promo van Thalys...in de heenreis zelfs in eerste klasse want we hadden anders geen plaats meer. Niet slecht, zo in eerste klasse. :) Karlien had ook het boekje "100% Amsterdam" mee met wandelingen zodat we echt de toerist konden uithangen en dat deden we dan ook. Bij de start van onze eerste wandeling bleven we al even bij Febo staan...een kroket uit de muur, kan het nog Hollandser?
IJskoud was het, maar wel droog. Dus het perfecte weer voor de betere citytrip. Wandelen langs de vele grachten, Carré, Hermitage aan de buitenkant al eens bekeken, Intercontinental eens bezocht, bijzonder lekkere taart gaan eten bij "De taart van m'n tante",...

Tegen de avond waren we een klein beetje verkleumd dus gingen we opwarmen in...de bibliotheek. Een hele belevenis daar! Dat is gewoon een gebouw vol leven, niet zoals bij ons (waar je snel boeken gaat halen en eens je die hebt zo snel mogelijk weer naar buiten). Tentoonstellingen, zelfs een opname van een radioprogramma, overal gezellige stoelen om in te hangen (wat daar ook spontaan gebeurde - je zag daar gewoon mensen op hun gemak een boekje zitten lezen),...gewoon een hele leuke plek! Dat willen we ook in Gent! En toeval wil dat ze voor de nieuwe bib in Gent gaan kijken zijn in Amsterdam...veelbelovend...

Hapje eten en toen ging het richting ons hotel: Qbic. Een aparte belevenis. :) 'Low-budget' en dat tikkeltje speciaal door steeds wijzigend kleurenspectrum (wat dan vreemde foto's oplevert). Bovendien is het een hotel dat in een gebouw zit waar kantoren zijn, waardoor je 's morgens met een verward hoofd in een grote lift staat met allemaal mensen die toekomen op het werk. :)

En op woensdag was het dan zover: meteen richting de Hermitage - alweer in de bijtende kou maar met nog steeds een mooie open hemel. Niet aanschuiven en meteen de tijd van de tsaren gaan herbeleven. Waarlijk indrukwekkend goed gedaan! Het was lang geleden dat ik op een locatie was die een poging doet vervlogen tijden terug te halen en die daar ook zo wonderwel in slaagt. Wel opletten: voor niet-Russen is het niet evident om de chronologie van de verschillende tsaren te kennen/onthouden. Maar dat was zeker geen domper op de feestvreugde: met de audio stevig op het hoofd doorheen de verschillende zalen die zowel het grootse van de galabals meegaf als het dagelijks leven van tsaren en tsarina's. Veel bijgeleerd over St-Petersburg en het Winterpaleis (vanaf nu dus ook een must see! Al is het maar om die tsarentroon op de originele locatie eens te zien staan, moet indrukwekkend zijn!), maar ook over de herkomst van het woord tsaar (komt dus van de Romeinse keizer, Caesar!)...

Via de Jordaan, poffertjes, een stevige tas soep en vele grachten (niet noodzakelijk in die volgorde) aan het Anne Frank-huis terechtgekomen. Nu had ik dat enkele maanden geleden al gezien maar vond het toen zo indrukwekkend dat ik er geen probleem mee had het nog eens te bezoeken. Je kijkt er plots helemaal anders naar...maar daarom niet minder onder de indruk.
Nog vlug een wijntje gaan drinken in een gezellige 'kroeg' en toen mochten we ons alweer gaan reppen om de trein huiswaarts te halen. Vermoeiend en verkleumend, maar Amsterdam is ook altijd zo hartverwarmend en gezellig. Dat doen we nog een keer! :)

Foto's hier rechts of in het facebookalbum.

No comments: