Wednesday, December 30, 2009

Capitalism

Nog net vóór de maagcrisis - alhoewel de eerste signalen toen al duidelijk waren - ging ik er nog eens met Tineke op uit om een film te zien. Ondertussen ook al bijna veertien dagen geleden. Gratis en voor niets dankzij curieus: "Capitalism, a love story", de laatste nieuwe van Michael Moore.

Het is en blijft een straffe vent, die Michael Moore. "Bowling for Columbine" en "Fahrenheit 9/11" vond ik alvast niet slecht, maar deze keer heeft ie zichzelf overtroffen. Het thema gaat natuurlijk veel breder dan die vorige twee - respectievelijk wapengebruik en 9/11. Neen, deze keer wordt het algehele systeem van het 'kapitalisme' onder de loepe genomen. Aanleiding? De crisis uiteraard...

Zonder al te veel over de film te verraden, maar vond het bijzonder straf hoe hij de link legt met de 'Reaganomics' van de jaren 1980 en hoe het toen allemaal fout beginnen lopen is. Het grote verhaal en tegelijkertijd vertaald naar een juiste interpretatie van 'socialism' (want in de VS staat socialisme nog altijd gelijk aan communisme). Dat moet aankomen bij die Amerikanen.
Maar er is ook ruimte voor het emotionele, persoonlijke verhaal. Enkele getuigenissen en zeer concrete situaties kruiden het geheel af... En dit alles afgesloten met een geweldige apotheose waarbij Michael Moore de 'bailout' die de banken ontvangen hebben terug gaat vragen.

De vraag is natuurlijk: hoeveel mensen gaan deze film zien? Is het niet preken in de kerk? Het zou alleszins verplicht materiaal moeten zijn voor heel wat Amerikanen...ik ga nog net niet zo ver om te zeggen dat jullie hem allemaal moeten zien, maar als je de mogelijkheid hebt zeker niet twijfelen!

No comments: