Thursday, September 3, 2009

Brief aan Pascal

Dag Pascal,

Bespreken jullie dat, zo onder socialistische excellenties, wiens weekje het is om in de schijnwerpers te staan? Precies een week geleden voelde ik de noodzaak om Ingrid een briefje te schrijven, deze week kan ik het niet laten om jou een berichtje te sturen. Ik hou mijn pen al vast om volgende week met Freya te kunnen corresponderen.

Nu, het is jou gegund hoor dat leven in de spotlights. Helemaal geen probleem mee. Binnen de partij was het al iets langer bekend dat je een voorkeur hebt voor een 'partner van hetzelfde geslacht', voor de buitenwereld was het precies nog een beetje schrikken (vond je het niet ambetant dat Michiel daar in de Laatste Show precies bleef over doorgaan?). En eerlijk gezegd, ik ben blij dat je nu ook een echt boegbeeld bent voor de holebiwereld. Boegbeelden, we kunnen er niet genoeg hebben. Zeker als ze een hoog knuffelgehalte hebben, mijn bomma vindt jou alleszins toffer dan die "menerenmadammen van de stoet die op tv komen" (ik vermoed dat ze het heeft over de gaypride).

Maar alsof het allemaal nog niet genoeg was, blijkt dat je ook nog eens het "boegbeeld van de maand" bent voor de "Bloed geven doet leven"-campagne van het Rode Kruis. Hoera! Want bloed geven is belangrijk!

Kan je me wel eens het nummer geven van de man/vrouw achter deze campagne? Ik had namelijk al wat opmerkingen te maken over de vorige boegbeelden...laat staan dat ik nu geen bedenkingen zou hebben. Hoe jammer dat ze precies gezichten nemen die nogal populair zijn bij een doelgroep die niet in aanmerking komt! Om toch maar de vergelijkingen te maken: het is als een reclamefilmpje voor inlegkruisjes waar enkel en alleen mannen in voorkomen, een nieuw radioprogramma voor gehoorgestoorden of het presenteren van een progressief standpunt over abortus op een congres van de Republikeinen in de VS. Neen, de persoon die de boegbeelden uitkiest moet er even tussen uit, die heeft nood aan vakantie...
En ok Pascal, je bent zoveel meer dan 'de homo'...je bent eerst en vooral minister en een gedreven politicus in Brussel. Maar geef toe dat jouw imago deze week toch iets meer gekleurd werd door dat ander nieuws.

Of was het allemaal niet zo toevallig? Je nam de opdracht van Nicole en Hugo over nog vóór de grote outing deze week. Was het jouw doel om het debat opnieuw te openen? Zelf zeg je er niet veel over...maar zou het wel sterk vinden. In het geval van stom toeval is het heel jammer dat de minister van Gelijke Kansen zijn steun verleent aan een campagne die - niet moedwillig, daar ben ik van overtuigd - discrimineert. Gent heeft dan wel "De Slimste Mens" afgeleverd, voor deze simpele Gentenaar lukt het maar niet om te begrijpen dat alle homomannen per definitie afgekeurd zijn (maar dat komt misschien omdat ik eigenlijk in Eeklo geboren ben)...en dat is dus eigenlijk discrimineren.

Vraag me af wat jij er eigenlijk echt van denkt... Om dat te weten te komen wil ik je nog wel eens een pint trakteren. Ik doe er nog een pint bovenop als we hetzelfde denken: dat het elimineren van risicogroepen een absolute noodzaak is, maar dat er een verschil bestaat tussen sexuele geaardheid en sexueel gedrag. En hoe ze dat 'operationaliseren', daar moeten ze bij het Rode Kruis maar (nog) eens goed over nadenken...

Kameraadschappelijke groeten,
Christophe

PS: moet ik mij nu registreren als bloeddonor om je te helpen in de opdracht? Of moet ik daarvoor daadwerkelijk bloed afstaan (en bijgevolg liegen over mijn geaardheid)?

No comments: