Monday, July 13, 2009

Brüno

Hoog op het verlanglijstje, en zaterdag al meteen gaan zien: Brüno! Hilarisch gewoon en wat mij betreft een stuk beter dan 'Borat' waar ik veel vaker met plaatsvervangende schaamte onder mijn zetel kroop.

Goed, ook hier kruip je een paar keer onder de zetel...maar bij deze film zijn het eerder de toeschouwers die in hun hemd gezet worden dan het hoofdpersonage. Al mag je dan even de eerste tien minuten van de film vergeten, zelden zoveel expliciete sexscènes op zo'n korte tijd gezien.

Daarna zit er niet echt een verhaallijn in - was bij Borat ook al niet het geval - en is het een opeenvolging van situaties waarbij homohaters het ofwel niet door hebben wat voor onzin ze aan het verkopen zijn ofwel te perplex zijn om te reageren. Een 'martial arts expert' die weet te zeggen dat er homo's zijn die er net zoals hetero's uitzien (what?!), eventjes de vergelijking maakt met terroristen (als die zich in een politie-uniform steken zie je ze ook niet) en heel goed weet hoe je homo's moet herkennen (het zijn die mannen die je meestal heel vriendelijk - en meestal langs van achter - benaderen). 'Drill officers' die Brüno wegwijs moeten maken in het leger en duidelijk niet goed weten hoe ze moeten omgaan met dit raar geval. Een geestelijke - waar Brüno bij gaat om zich te laten bekeren - die niet anders kan dan eens goed slikken en zuchten als hij de mededeling krijgt dat hij geweldig 'pijplippen' heeft.

Het is net als 'Borat' een geweldig avondje uit en eens goed lachen. Dat is de voornaamste verdienste van de film. Alhoewel ook pijnlijk duidelijk wordt wat homosexualiteit voor veel mensen betekent (al is het natuurlijk ook erg geprovoceerd door Sacha Baron Cohen). Wat dat laatste betreft zegt de laatste scène heel veel... Gaan zien die handel!

Bref, er zijn meer dan 10 goede redenen waarom je deze film zou moeten zien, maar de beste tien :) zie je hier:

No comments: