Sunday, January 25, 2009

Conservatisme in sp.a

Deze morgen kon ik mij nog net wel uit bed slepen, maar de treinwerken tussen Merelbeke en Gent-St-Pieters overwinnen om in Mechelen te geraken lukte me niet... En zo miste ik de nieuwjaarsreceptie van sp.a :( wat ik wel wat jammer vond (want las ondertussen op facebook al heel wat positieve commentaren).

Bon, ze hebben Bert toch niet buiten gesmeten, dat is ook al veel waard. :) En Mia is nogmaals gevraagd om toch op de lijst te staan voor de Vlaamse verkiezingen.
Het zijn overigens twee elementen van de afgelopen week waar ik mij wat aan stoorde binnen de partij. Niet zoals iedereen aan het feit dat het gebeurde, wel aan het feit dat daar vanuit 'de achterban' zo hevig moest tegen gereageerd worden. De kritiek was soms terecht (geen inspraak) maar soms hoorde je toch ook een stuk conservatisme in de motivatie. "We moeten Bert niet want het is geen echte socialist", "Mia moet op de eerste plaats staan van de Europese lijst want daar stond ze de vorige keer ook". Precies of 'alles behouden zoals het hoort' de beste manier is om als progressieve partij vooruit te komen...

Caroline ging in haar speech voor eendracht en 'de rangen sluiten'. Dat vind ik sterk, ook al ben ik van oordeel dat de kritiek vaak te hard was. Kritiek moet kunnen - zeker binnen een politieke partij - en ik ben de eerste om toe te geven dat het bij de socialistische partij vaak niet mogelijk is/was om die te uiten, maar de instrumenten zijn wel voor handen. Het is echt niet nodig om al vechtend over de straat te rollen terwijl de camera's lustig kunnen inzoomen... Laat ons vooral hopen dat het nu zonder al te veel problemen richting verkiezingen kan gaan. Over die verkiezingen: zie ook de poll hier rechts!

Niet in Mechelen, maar wel in Eeklo geraakt om net als vorig jaar de verjaardagen van Sabine en Christof te vieren (hier op de foto lustig pannenkoeken en wafels aan het bakken :)). Het was gezellig!

10 comments:

Henri Menheere said...

Ik zag je status en dacht 1 seconde, zal ik hem oppikken en brengen? Maar dat zou ws te lang geduurd hebben...

Tof en positief bericht trouwens. I like people die niet bang zijn om aan zelfkritiek te doen...

Sander Van der Maelen said...

Beetje flauw om de kritiek die De Vits verdient volgens sommigen (mezelf inclusief), af te wentelen op een soort achterhaald conservatisme. Ze verzet hopen - goed - werk als Europarlementslid, heeft een zekere electorale basis en kan/kon echt als boegbeeld ingezet worden op de Europese lijst. Langs de andere kant leverde Van Brempt verdienstelijk werk in Vlaanderen: laat haar hier dan opkomen, ze gaat massa's stemmen halen.
Nu ja.

Sander Van der Maelen said...

Correctie: de kritiek over de plaats die...

Norah said...

Beweren dat rood de partij geen warm hart toedraagt heet dan maar "de rangen sluiten"?

Christophe Ramont said...

Hm...in mijn hoofd klinkt mijn blogbijdrage toch altijd iets steviger dan na het lezen van de comments :)

Vraag is waarom Mia geen hopen werk kan verzetten op Vlaams niveau (ok, thema's waar ze rond werkt zitten daar niet echt, geef ik toe) en waarom die electorale basis ook niet Vlaams kan gelden.
En ik doe de kritiek over de plaats die Mia verdient niet af als conservatief, wel de argumentatie van sommigen (dat ze vorige keer die plek had en dus automatisch maar weer de lijst moet trekken)...

Norah, explain...ben niet mee... :s

Christophe Ramont said...

@Henri: toch fijn dat je 1 seconde daar aan dacht :)

De Gentse Zwijger said...

Knap stukje, dat zeker mijn goedkeuring krijgt.
Ik was wel op de receptie, als nieuw lid sinds een tweetal maanden. Het is gelukkig bij wat symbolisch protest tegen de komst van Bert gebleven. Er zijn geen verdere wonden geslagen.
Ik vond de speech van Caroline sterk. Ze heeft zich al bij al goed door deze crisis geploeterd en verdient zeker nog krediet.

Anonymous said...

Christophe,

Misschien zit het in je hoofd anders, maar ik ben het alleszins niet eens met deze bijdrage. Als er vechtend over de straat gerold is, is dat voor mijn part voor een groot deel (het overgrote) te wijten aan de gebrekkige communicatie-capaciteiten van Gennez. 'Hoezo, mijn grote kannonnen worden boos als ik een naamsverandering door een vergadering duw zonder dat zij zelfs begrepen hebben dat het daarover ging? Tiens, en Bertje communiceert dat ook nog naar de buitenwereld? hoe durven ze toch? En de socialisten op straat zijn niet gelukkig met al die beslissingen zonder inspraak? Maar ik ben toch de baas?' Komaan zeg !

Christophe Ramont said...

Met het tekort aan inspraak (en de ongelooflijke communicatieblunders) ben ik het helemaal eens - schrijf ik ook.

Mijn punt is: als het dan echt inhoudelijk wordt dan hoor je in onze 'progressieve' partij maar al te vaak 'conservatieve' argumenten...dat is een volledig ander argument.
Vb: Louis Tobback die de naam niet wil veranderen met uitbreiding van "progressieven". Dus had die wel inspraak gehad, dan was die daar nog tegen geweest. Waarom? Is sp.a dan enkel het clubje voor 'socialisten' (btw, what's in a name?!)?

Begrijp me niet verkeerd: ik voel me meer socialist dan progressief, maar vind ook dat 'progressieven' in onze partij horen...ook al willen ze zich niet 'socialist' noemen. Het is niet dat "links in Vlaanderen" zo groot is dat we het allemaal alleen kunnen hé...

Christophe Ramont said...

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=I025L2SF

Hopelijk beslist Mia gauw (om het over dat ander punt te hebben)...