Sunday, January 25, 2009

Lunchdebat Gaza

Donderdagmiddag organiseerde sp.a een lunchdebat over de situatie in Gaza...niet echt het meest 'smakelijke' onderwerp om broodjes bij te eten maar daarom niet minder interessant! Mijn favoprof Rudy Doom kwam samen met Brigitte Herremans (Broederlijk Delen) een introductie geven waarna er ruimte was voor debat.

Rudy Doom waarschuwde voor het 'mind frame' waar we allen - of we het nu willen of niet - in zitten en waardoor het dus heel moeilijk is om een objectief gedacht te hebben over de hele situatie, en linkte iets later zonder verpinken de 'beeldenoorlog' waar ook Ramsey Nasr het al over had en de 'clash of civilizations' van Huntington aan de inval in Gaza. Meesterlijk, en dat alles overgoten met een sausje van cynisme... Brigitte Herrremans had het over de rol van het humanitair recht en de verplichtingen van beide partijen (die beiden ook geschonden hebben, al vindt Israël van niet omdat ze geen burgers aanvallen want iedereen die zich op de lijn van Hamas bevindt is een vijand, dus ook de burgers die Hamas verkozen hebben).

De vraag is natuurlijk wat Vlaanderen kan doen (samenwerkingsakkoorden met Israël opblazen?) en wat de EU van plan is. En nog belangrijker: wat het standpunt van de nieuwe president Obama zal zijn... Dezelfde dag volgde het antwoord al: de VS houden vast aan "twee staten" in het Midden-Oosten en laten Israël dus niet vallen, maar zijn toch ook duidelijk in hun kritiek op de inval. Tijdens het lunchdebat waren de sprekers het al eens: er zal misschien veel 'change' komen met Obama maar de joodse lobby blijft toch nog heel sterk in de VS...

2 comments:

Anonymous said...

als er nog zo van die debatten zijn, stuur je me uitnodiging es door?

Christophe Ramont said...

Ik zal er aan denken!

(dacht jou door te verwijzen naar de 'internationale vleugel' van sp.a en dus te kijken naar de website...maar dat blijkt daar niet zo gemakkelijk te vinden :) - heb ondertussen vraagje gesteld dus hopelijk binnenkort een antwoord!)