Wednesday, May 14, 2008

80 jaar

Vandaag zou Ernesto 'Che' Guevara 80 (!) jaar geworden zijn...geboren op 14 mei 1928 in Rosario, Argentinië. Beroemd revolutionair en held van de marxistische beweging, tijdlang idool van de andersglobalistische beweging.

Ernesto 'Che' Guevara - 1963 (Foto René Burri en één van mijn favoriete Che-foto's...ja, zelfs beter dan de klassieker)
80 jaar...kan en mag een revolutionair zo oud worden? Zijn 'compadre' Fidel denkt alleszins van wel, ook al huppelt ie ook niet meer gezellig rond. Alleszins, 'Che' zou de wereld van vandaag niet meer herkennen. Geen (echte) communisten meer om mee te strijden, geen brandhaarden meer aan te steken, geen Koude Oorlog om zich in te wentelen.

80 jaar...maar al meer dan 40 jaar niet meer onder de levenden. Zou zijn opinie gewijzigd zijn na verloop van tijd? Wat zou hij gedacht hebben van glasnost en perestrojka? Van het nieuwe Rusland? Van het huidige Cuba? Zou hij nog een thuishaven gehad hebben? Zou hij religie omarmd hebben? Wat zou ie denken van Bush? Van veel dode mensen zou ik vandaag niet geïnteresseerd zijn in hun gedachtegoed...van 'Che' zou ik het doodgraag weten...

80 jaar...dat moet ik vieren! Door deze zomer naar de plek te reizen waar het allemaal eindigde: La Higuera in Bolivia. Misschien moet ik wel de omgekeerde reis maken en de landen van 'Che' in omgekeerde volgorde bezoeken? Problematischer: dan zou het volgende land Congo - en meer bepaald Oost-Congo - moeten zijn? Mijn ma krijgt nu een klein attackske... :)

Laat ons eerst genieten van Bolivia! En van La Higuera, want dat heeft Tineke toch wel in het reisplan gestoken zeker! Tineke, dank u wel voor het schitterend reisplan! Dat ik bij deze graag deel met iedereen:
05/08: aankomst in La Paz (en vooral bekomen van de hoogte)
06/08: bezoek La Paz
07/08 en 08/08: Cochabamba
09/08: Inkallajta
10/08: naar Vallegrande via Santa Cruz
11/08: La Higuera
12/08 en 13/08: Sucre
14/08 - 16/08: Potosí
17/08 - 21/08: Uyuni
Het ziet er alvast geweldig uit...ook al moeten we Santa Cruz door en is het daar een beetje onrustig op dit moment. Hopelijk zijn de referenda van juni in Bolivia meer 'regeringsgezind' of het land staat op ontploffen tegen dat ik vertrek. :)

2 comments:

De Gentse Zwijger said...

Vreemd! En ik die altijd dacht dat Che op 14 juni 1928 geboren was (en niet 14 mei). Op dezelfde dag van het jaar als ik, vandaar dat ik dat zo goed weet.
Volgens Wikipedia ook.

Christophe Ramont said...

Zoals het bij grote socialistische leiders is de geboortedatum altijd een groot mysterie...ook die van Ché. Deze link naar de engelstalige wiki houdt het op 14 mei: http://en.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara

Maar idd, algemeen wordt aangenomen dat het 14 juni is...ik vind de mei-maand - rode maand - gewoon meer passend :)