Monday, June 15, 2009

Ave Maria!

De optie "kuisen" was dus duidelijk een grapje in de bevraging die nog loopt hier rechts, want ik voelde niet veel 'animo' om mijn moeder vandaag te vergezellen in haar grote kuiswoede. Aangezien ik in Eeklo thuis zit te recupereren ben ik echter wel getuige van de schatten die ze hier overal vindt...zoals hele oude foto's.

Zo werden de zusjes reeds terug gevonden, uit een tijd toen ze nog alle drie heel braaf waren (lang vervlogen tijden met andere woorden). Foto's ook van de werkplaats van de mama, nog meer vervlogen tijden! En iets recenter maar nog altijd van 20 jaar (!) geleden: mijn reis met de grootouders richting...Lourdes!

Het was niet mijn eerste reis - die had ik reeds achter de kiezen op 6-jarige leeftijd, Benidorm of all places - maar wel de eerste zonder mijn ouders. Spannend! Met de bus richting het Zuiden van Frankrijk, niet om aan het strand te gaan liggen maar geheel devoot de grotten van Lourdes te gaan bezoeken. Jongens toch...als je dan bedenkt dat ik twintig jaar later een goddeloze, socialistische hond geworden ben...dat is toch een klein beetje vloeken in de kerk.
Het enige dat ik mij nog herinner is het walgelijk slecht eten van het hotel (warme tomaten! bah!), een bus vol oude mensen (wat had je gedacht!) en de openluchtmis met duizenden kaarsjes en zingende massa ("Aveeeee, aveeeeeee, aveeeeee Mariaaaaa, aveeeeeee, aveeeeee, aveeeee Mariaaaaaa!"). Uniek en indrukwekkend op 8-jarige leeftijd...maar toch niet indrukwekkend genoeg om de religie te omarmen als doel in het leven.

De foto waarvan sprake, niet moeilijk om mij terug te vinden zou ik zo zeggen. Mijn grootmoeder (still alive and kicking!) net achter mij, mijn grootvader (al 11 jaar geleden gestorven) niet meteen achter mijn grootmoeder maar 1 persoon naar links op de rij erachter. Grappig...

No comments: