Wednesday, October 3, 2007

Spain - the report

Een week op reis en daar nog geen verslag van op deze blog? Het is inderdaad een waarlijke schande. Van zondag 23 september tot en met zondag 30 oktober zat ik dus in Novo Sancti Petri, Costa de la luz (aan de grens met Portugal). Hoef ik te zeggen dat het zalig was?

De eerste paar dagen waren absoluut voorbehouden voor maximale rust. Met 32°C, een strandstoel en een zwembad is dat, moet ik eerlijk toegeven, niet zo moeilijk. Om jullie echt helemaal groen van jaloezie te maken: die zonnestralen waren een fantastisch gevoel na een zomer hier in België waar we daar nauwelijks iets van gemerkt hebben.
Boek lezen - Vladiwostok! van PF Thomése (samenvatting: sex, politiek en media - leuk om te lezen, goed geschreven, geen basiswerk maar perfect als vakantieliteratuur :)) - slapen, eten, drinken, boek lezen, slapen, zwemmen, slapen, boek lezen, drinken,... You get the drill...

Op woensdag was mijn pijp helemaal uit. De weerslag van de drukte der dagen die de eerste twee dagen blijkbaar niet op kwam zetten. Bijna een volledige dag geslapen...zalig. :)

Vanaf donderdag werd het allemaal wat actiever. Een halve dag bezoek gebracht aan Cadiz, een prachtige havenstad. Ligt op een 'landstong' - is dit een correct woord? - waardoor bijbouwen geen mogelijkheid is en wat fijne straatjes met veel gezelligheid oplevert. Op de dijk gelopen die - volgens de gids en ik ben geneigd hem gelijk te geven afgaand op foto's - heel sterk lijkt op El Malecon in Havana, Cuba. De reden van deze sterke gelijkenis is vrij simpel: bij de kolonisatie kwamen heel wat inwoners van Cadiz in Havana terecht alwaar zij een kopie van thuis construeerden. Goed mogelijk, het was alleszins ongelooflijk mooi.

En op vrijdag een volledige daguitstap naar Groot-Brittannië. Huh? Uiteraard niet helemaal tot hier gekomen met de bus, gewoon eventjes naar het zuidelijke punt van Spanje gereden om Gibraltar te bezoeken. Niet meer dan een rots dat overladen wordt met toeristen omdat het nog steeds Brits grondgebied is, en ja, ook omdat je daar tax free kan shoppen. "De laatste kolonie in Europa" - de gids had er als halve Spanjaard geen goed woord voor over. Het geeft allemaal toch wat een vreemd gevoel: grens oversteken en je bevindt je in een andere wereld. Tapas worden Fish and Chips, de Supermercado is plots Marks&Spencer en la policia zijn hier bobby's. Ja, het weer is er zelfs Brits! De levanter - een oostelijke wind die vanuit de Atlantische Oceaan door de straat van Gibraltar komt - zorgt voor een bijna permanente wolk boven de rots, of zo lijkt het althans. We kregen zelfs regen te verduren tijdens de afsluitende boottocht waarbij we op zoek gingen naar dolfijnen - zie filmpje hierboven...

Regen die overigens ook op zaterdag over Novo Sancti Petri kwam hangen. Tot zover de feestvreugde. Warm bleef het gelukkig wel zodat terrassen in combinatie met shoppen ons nog net door de dag hielp. En op zondag terug...het was de moeite!

No comments: