Wednesday, April 4, 2007

Fort Europa

Bij het terugkeren uit Botswana hebben we er in de delegatie nog goed mee gelachen: Afrika uit geraken was geen probleem, Europa binnen geraken is al veel moeilijker. Helaas is het voor duizenden mensen dagelijkse realiteit. Op de vlucht voor honger, geweld,... Op zoek naar een onderkomen in het rijke Europa.

Maar zo gemakkelijk gaat dat natuurlijk niet. Europa kan niet de lasten van de wereld dragen en de deuren helemaal opensmijten. Dus hebben we er maar een fort van gemaakt. En wie toch binnen is moet niet te veel hoop koesteren. Het voorbeeld werd deze week nog gegeven: een Kazachs gezin dat hier al 7 jaar illegaal verblijft mag tenminste blijven tot na de examens van de kinderen. Protest van Dienst Vreemdelingenzaken en Minister De Wael: ze gaan in beroep tegen deze beslissing van de rechtbank. Motivatie: jaren in de illegaliteit verblijven betekent niet dat je hier plots wel mag blijven. De fout zit natuurlijk in het feit dat de procedure 7 jaar kon duren...maar daar komt binnenkort verandering in. Te laat natuurlijk voor iedereen die hiernaartoe gevlucht is, ondertussen zo goed als ingeburgerd is en straks misschien op het vliegtuig richting 'vaderland' gezet wordt. Vaderland betekent in deze zoveel als 'vreemd land'... Algemene regularisatie dan maar, zoals spirit bepleit? Dat is er misschien ook wat over... De oplossing voor het verleden dat men meesleurt zal niet zo gemakkelijk zijn.

Wat we wel kunnen is werken aan de toekomst: dringend aanpakken dus dat asielbeleid. Maak het duidelijker, korter, objectiever en menselijker. Een nieuwe wetgeving zou er aan komen die enkele van die factoren in zich heeft... We kijken er naar uit.

En ondertussen doe we mee met de actie van het Forum voor Asiel en Migratie. Die hebben vijf vluchtelingen in een glazen huis geplaatst op het Muntplein in Brussel. De voorbijganger mag kiezen wie mag blijven. Volgens FAM is dit ongeveer dezelfde werkwijze die vandaag gehanteerd wordt vanwege onduidelijke regels en slechte wetgeving. Stemmen kan ook via de website! Doen!

1 comment:

Anonymous said...

Wel, om ons asielprobleem aan te pakken kan het Fort misschien eens wat meer doen om het in andere delen van de wereld wat meer leefbaar te makan...