Tuesday, November 11, 2008

Obamania

Er valt veel te vertellen over het weekje New York dat ik achter de rug heb...heel veel zelfs. New York is dan ook een schitterende stad - maar dat schreef ik al - en we hebben ook heel veel plezier beleefd. Dat samen met heel veel pijnlijke voeten uiteraard want als we dan toch een minpuntje moeten geven aan deze wereldstad: het metrosysteem trekt op geen ballen. Dus hebben we vele kilometers gedaan om alle bezienswaardigheden gezien te krijgen. Voor een volledig fotoverslag van de reis: zie de foto's in het album van facebook (klik hier).
Als kers op de taart: Wouter vroeg Mare ten huwelijk in New York! Dit ging gepaard met de nodige 'bling bling' ;) dus we mogen beginnen uitkijken naar het volgende huwelijk.

Het hoogtepunt van de week voor mij was echter 'election night' op dinsdag...de Amerikaanse presidentsverkiezingen die ik zo goed en zo kwaad mogelijk had proberen volgen kwamen eindelijk tot een eindpunt. Mijn steun ging uiteraard naar Barack Obama en het resultaat is ondertussen gekend...maar het was de avond zelf bijzonder spannend op Times Square. En wat jullie hier in het nieuws zagen klopt ook volledig: zelden zoveel mensen in extase gezien, zelden zoveel kabaal gehoord, zelden compleet wildvreemden elkaar in de armen zien vallen van geluk. Dit is een president waar hoge verwachtingen aan vast hangen...nu alleen maar hopen dat hij werkelijk die 'change' kan brengen waar iedereen naar uitkijkt.

Het foto- en filmverslag van die spannende avond:

Times Square op de middag...alles nog rustig (relatief, want Times Square is natuurlijk nooit echt rustig) en CNN palmt een gedeelte in om de resultaten live naar de New Yorkers te brengen.
's Avonds is er al een heel pak meer volk te bespeuren...we zijn nog net op tijd om een perfecte zitplaats te bemachtigen en Isa en ikzelf zijn daar voor de rest van de avond niet meer weg te slaan.
De wereld kijkt mee naar de VS-presidentsverkiezingen: rechtstreekse beelden uit Los Angeles, New York, Kenya. Het hoeft niet te verbazen dat iedereen op Times Square uit de bol gaat bij het zien van deze beelden.

Een heel symbolisch en sterk moment: battleground state Ohio is zonet toegewezen aan Barack Obama en dit betekent een zware klap voor het McCain-kamp. In New York kan de vreugde niet op. Op deze foto zie je de staten die al toegewezen zijn aan Obama (blauw) of McCain (rood), CNN geeft aan welke staten nog door McCain moeten gewonnen worden om president te kunnen worden. Buiten de 'rode staten' die zo goed als zeker zijn moeten er ook een heel pak 'swingstates' binnengehaald worden...deze man ziet het alvast niet meer gebeuren. Times Square ontploft na het horen van deze boodschap.
Niet veel later volgt de boodschap dat na Ohio ook 'battleground state' Iowa binnen is voor Obama...de reactie is opnieuw uitbundig.
Na Ohio en Iowa...Virginia!
Met al die 'swingstates' of 'battleground states' in het voordeel van Obama kon het toch niet meer fout gaan? Volledig zeker ben je natuurlijk nooit, dus blijft het wachten tot ook de resultaten van de laatste vijf staten bekendgemaakt worden - voor zover CNN een 'projection' durft doen bij het sluiten van de polling stations. Om 23u00 sluiten vier staten af: California (traditioneel Democratisch), Idaho (traditioneel Republikeins), Washington (state, niet DC) en Oregon (in 2004 beiden Democratisch...maar ook nu weer?). Enkel de resultaten van Alaska (nu gegarandeerd voor McCain wegens Palin) zullen voor nog later zijn. Met Obama op 220 kiesmannen - en dus slechts 50 verwijderd van het doel - zijn dit de resultaten waar iedereen op zit te wachten. Het aftellen begint en dan...
De populariteit van Oprah valt niet te onderschatten...wanneer ze op beeld verschijnt - terwijl ze toekomt in Grant Park in Chicago voor de speech van Obama - kan het plezier op Times Square alweer niet op.
De nieuwe 'president-elect' verschijnt op het podium. De tienduizenden in Chicago weten niet wat doen met hun emoties, en dat is voor de Obama-supporters in New York helemaal niet anders.
Jammer genoeg voor de mensen die de speech wilden volgen op het scherm van CNN: op het moment dat hij zijn eerste - historische - woorden zal uitspreken valt het scherm uit. :) Even dacht ik dat de revolutie ging beginnen en dat multinational CNN het eerste slachtoffer zou zijn. :) No prob, de massa stroomt weg van dit scherm en gaat - ondertussen al het verkeer blokkerend voor zover dat nog door kon - 100m verder de speech volgen. De uitzinnige massa wordt stil...
Isa en ik tussen de menigte op Times Square

Jullie merken aan de foto's en de filmpjes dat het een unieke belevenis was...voor herhaling vatbaar. :) Binnen vier jaar sta ik daar dus weer. En mocht iemand zin hebben om richting Washington te trekken rond 20 januari - de datum van de eedaflegging - laat het mij dan zeker weten want het kriebelt om ook daar bij te zijn. :)

No comments: