Monday, September 22, 2008

Old boys - new girls - bad boys?

Terwijl de Wetstraat in rep en roer staat over het vertrek van de vendelzwaaiers, is Jan met de pet al lang niet meer geïnteresseerd in communautaire onderhandelingen. Sommige mensen hebben wel andere zorgen aan hun hoofd met de dalende koopkracht en de economische crisis waar we in zitten... Het meest hallucinante de afgelopen maanden: door de communautaire strijd 'vergat' de regering-Leterme het 'gouden aandeel' in Suez Gaz de France te verzilveren, en laat dat nu net eens een instrument geweest zijn om de energieprijs - al is het maar lichtjes - te beïnvloeden.

Hoe de crisis op federaal niveau nu ook de Vlaamse regering om zeep geholpen heeft, ongelooflijk! Het politiek circus dat ze er de laatste dagen van gemaakt hebben is gewoon met geen woorden te beschrijven. Gelukkig is er nog Caroline Gennez die naar mijn mening heel sterk overkwam in Terzake afgelopen zondag.


Neen, geef mij dezer dagen maar de internationale politiek waar heel veel (interessants!) gebeurde. Onvermijdelijk komen we dan uit bij de verkiezingen in de Verenigde Staten. Ook daar is de economische crisis een centraal thema geworden, en het bracht Obama meteen weer in de picture. Gelukkig, want na de Republikeinse Conventie en met de Palinmania - verstandige keuze van McCain om die als running mate te kiezen! Maar wat een takkewijf! - zag het er even naar uit dat de campagne van Barack in de moeilijkheden kwam. Met de financiële crisis heeft ie echter zijn boodschap klaar en toont ie meteen zijn leiderschap (itt McCain die het heeft over "de fundamenten van onze economie zijn sterk"). Oh ja, en ondertussen een goede sneer naar McCain over 'the old boys network' mag er ook wel bij. :)
Update 24/09: de nieuwe peilingen zijn binnen...het gaat de goede kant op. Al haalt McCain nog wat trucs uit de doos...


Old boys? Die tellen niet meer mee in Israël! Daar behaalde Tzippora (Tzipi) Livni de overwinning in de strijd om het voorzitterschap van Kadima. Meteen maakt ze kans, indien ze een coalitie kan samenstellen wat in Israël nooit gemakkelijk is, om Ehud Olmert op te volgen als premier en dat 30 jaar na die andere vrouwelijke premier, Golda Meir. Of een vrouw het vredesproces zal redden zoals hieronder in het filmpje gehoopt wordt? De kans is klein, Tzipi is nu ook niet echt een katje om zonder handschoenen aan te pakken... Maar ik vind dat ze wel iets heeft en deze 'new girl' krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel, al is het maar omdat Nathalie haar zo geweldig vindt. ;)


En na de 'old boys' en de 'new girls' ook nog even aandacht voor de 'bad boys'...al moet ik hier eigenlijk een vraagteken bij plaatsen. In Zuid-Afrika is het conflict tussen Thabo Mbeki en Jacob Zuma beslecht in het voordeel van die laatste...en laat mij nu net niet echt een fan van die man zijn. Zijn standpunten zijn niet altijd geweldig te noemen (Aids los je toch gewoon op door een douche te nemen!) en echt integer durf ik hem ook niet te noemen (alhoewel hij vrijgesproken werd op een proces). We zullen zien...ik kan alleen maar hopen dat Zuid-Afrika het voorbeeld kan blijven voor de rest van Afrika, want als deze dominosteen zou vallen ziet het er allemaal nog veel slechter uit.

No comments: