Wednesday, December 5, 2007

Gent-Geel-Kortrijk-Gent

Vandaag de nodige kilometers overwonnen...op één namiddag/avond tijd van Gent naar Geel, vandaar naar Kortrijk en terug naar Gent. En dat allemaal voor twee vergaderingen maar het was absoluut de moeite waard. Ook al had ik na Namibië en de helse buikkrampen toch wat moeite om alle gedachtetreintjes opnieuw te kunnen volgen.

Met het zwaar namiddagprogramma had ik deze morgen wat extra tijd om langzaam wakker te worden en eens een krant door te nemen. Met het politieke nieuws dat daar allemaal in staat is een mens al eventjes zoet. Verhofstadt is terug...dat is toch om te bescheuren zo grappig! En vooral fantastisch! Vandaag lees je dan in de krant de commentaren van enkele 'prominente CD&V-kopstukken' die de koning rechtstreeks aanvallen vanwege deze beslissing. Tsjeven die het koningshuis aanvallen, altijd grappig, maar vooral een beetje zielig.

Als jullie nummer één het na honderd-en-zoveel dagen niet kan, wat wil je dan? Dan mag een ander het toch wel eens proberen zeker?! Ook al is het een terecht argument dat de nu gevolgde procedure eigenlijk niet helemaal kan volgens de Grondwet (en meteen ook de reden waarom ik persoonlijk meer te vinden ben voor een noodregering maar dat zijn details)...

En eerlijk waar, ik hoop dat Guy Verhofstadt slaagt in zijn opzet. Een beetje wraak nemen mag wel na het afgelopen politiek jaar. Met "goed bestuur" en "wie gelooft Guy Verhofstadt nog?" won Yves Leterme de verkiezingen van 10 juni...volgens mij moet de liberale premier in zichzelf heel hard aan het lachen zijn... Beetje vreemd om van een socialist zoveel sympathie te horen voor een liberaal, maar misschien is het wel eerder mijn natuurlijke afkeer voor tsjeven. :) Naar mijn mening nog steeds de enige politieke stroming zonder basis...bij socialisten, liberalen en ja, zelfs extreem-nationalisten/racisten en Vlaams-nationalisten weet je tenminste waar ze voor staan. Daar kan je een woord op het hele pakketje kleven, die vallen tenminste uit te leggen, daar zit een rode draad in het verhaal. Bij tsjeven ben ik nog steeds op zoek (suggesties mogen altijd in de comments)...tenzij je 'respect' of 'goed bestuur' zo'n duidelijke begrippen vindt natuurlijk...

En, tot slot, nog een liberaal in 'the spotlight': Mathias De Clercq geeft vandaag aan het voorstel van Caroline Gennez te willen steunen wat betreft de zorgpremie. Waar Caroline een socialistische uitleg geeft natuurlijk, bekijkt Mathias het vanuit een liberale invalshoek. Maar wat heel sterk is: hij stoort zich - als 'jong politicus' - aan het feit dat goede ideeën op voorhand door andere partijen afgeschoten worden omdat het van een andere partij komt...het siert hem dat ie daar niet wil aan meedoen. En het geeft mij meteen het materiaal om te zeggen dat ie eigenlijk een socialist is. :) Altijd al geweten... Of is ie een socialistisch liberaal, zoals ik een liberale socialist genoemd word? (oh my god, nu vergelijk ik mezelf al met Mathias De Clercq...ben mezelf te veel eer aan het geven ;))

Update 06/12 (letterlijk uit de Standaard): "Na zijn verkiezingsnederlaag leek het dat Verhofstadt de Wetstraat 16 met een beschaamd gezicht moest overlaten aan Yves Leterme. Als hij slaagt in zijn opzet, wacht hem een triomfantelijke machtsoverdracht."

No comments: