Friday, November 5, 2010

Welcome to Middle-Earth

Tolkien is absoluut zeker en vast in de voorbereiding van "Lord of the Rings" in Ethiopie geweest...of heeft op z'n minst de kaart eens goed bekeken. Terwijl we gisteren nog in Gonder (geef toe, ligt bedrieglijk dicht bij Gondor) verbleven, reden we vandaag door de Shire! Kan geen toeval zijn...

Slechts twee uurtjes rijden van Bahir Dar verwijderd ligt het prachtige Gonder...ooit hoofdstad van Ethiopie, maar dat is niet meteen een uitzondering want dat zijn de meeste steden hier wel geweest. In Gonder zouden we het 'Camelot van Afrika' moeten vinden, en die naam heeft het volledig waargemaakt! In de glorietijd - en nadat Fasilidas Gonder als hoofdstad gekozen had - werden hier (niet alleen door Fasilidas, maar ook door zijn zoon Yohannes, kleinzoon Iyasu en de drie daarop volgende telgen) een reeks paleizen neergepoot waar 'King Arthur of Camelot' wel eens jaloers zou op geweest zijn. Stallen, turkse baden en banketzalen om 'u' tegen te zeggen.
Niet alles in originele staat want de Italianen hebben een paleis verbouwd toen ze hier de boel een beetje probeerden te bezetten en de Britten hebben het een stuk gebombardeerd om die Italianen dan weer buiten te krijgen...maar dat kan de pret niet drukken! Ik moest Tineke tegenhouden of ze sprong nog in een kleedje om lady Guinevere te spelen... :)

Na de paleizen ook nog een bezoek aan het badhuis. U mag mij dat altijd cadeau doen zo'n badhuisje met afmetingen groter dan een Olympisch zwembad.
Nice, 's avonds nog even langs op de 'piazza' - Italiaanse invloed die enkel in de naamgeving gebleven is ;) - en dan vrij vroeg onder de wol in ons guesthouse want zo rondtrekken is vermoeiend.
Bovendien moeten we uitkijken voor de Nazgul en uit de buurt van Mordor zien te blijven...wakker zijn is belangrijk!

No comments: