Monday, November 8, 2010

Asfalt

Asfalt is zacht. Waarschijnlijk niet als je er op valt...maar wel als je wegen kent die geen asfalt hebben. :) Tineke en ik vinden asfalt dan ook de uitvinding van de eeuw. :)

En zo komen we tot allerlei rare vragen en weetjes zoals daar zijn: wie heeft asfalt uitgevonden (blijkbaar al gebruikt ten tijde van de Mesopotamiers), zou macadam uitgevonden zijn door McAdam (ja dus, door de schot John McAdam), wie heeft de barcode ontwikkeld (Norman Woodland), hoe zat dat nu weeral met de Orde van Malta (na het zien van een Maltezer kruis in een kerk hier - alles over de orde van Malta hier) en wat is het grootste land van Afrika (Sudan). Wat een mens toch allemaal niet bijleert!

Uiteraard hebben we het ook over minder triviale zaken en conclusies algemeen daar zijn: "Liefde is vermenigvuldigen ipv delen" en "het leven is meer dan dat" (waarbij we simpelweg 'meer dan dat' niet definieren)...laat ons hier nog een maand en we kunnen onze eigen 'Bond zonder naam' beginnen.

Tot slot toch ook nog even melden dat we hier echt niet te klagen hebben over de wegen, vandaag van de 400km die we doorspartelden (of beter: die onze chauffeur doorspartelde terwijl wij een dutje deden) maar 50km zonder asfalt! Nice! En het moet ook gezegd worden dat de wegen in goede staat zijn, we hebben al meer afgezien op reis. ;) De enige echt slechte route was Gonder-Aksum...valt dus goed mee.
Groot verschil is wel: wegen zijn hier - zoals verkeerslichten in andere landen - volledig indicatief, maw een geasfalteerde baan betekent dat er misschien wel eens een auto zou kunnen rijden maar dat is geen zekerheid. Bijgevolg zijn de autostrades (want we hebben het hier ook over 3-vaksbanen soms!) hier meer wandelgebied...de volledige Ethiopische veestapel hebben we al zien passeren (koeien, geiten, ezels, kamelen,...) en ook het leven speelt er zich grotendeels op af. Vandaag lag iemand zelfs doodleuk in het midden van de baan! Je moet hier dus maar eens chauffeur zijn...toeteren op constante basis en dan nog altijd moeten remmen omdat een ezel natuurlijk niet zomaar aan de kant gaat. Maar alles met een glimlach :)

No comments: