Saturday, November 6, 2010

Nieuwe diagnose: hoogteziekte?

De namiddag - met bezoek aan die 'Ark of the Covenant' maar ook aan het paleis van de 'Queen of Sheba' - verliep nog relatief goed voor mijn reisgenote...maar de avond valt en het gaat alweer iets minder. De nieuwe, zelfgestelde diagnose: hoogteziekte?

Zou kunnen want we zitten hier niet echt op zeeniveau (bijnaam voor de streek: the roof of Africa - al denken die Ethiopiers maar al te graag dat ze overal het beste in zijn :)), aan de andere kant is Tineke niet voor het eerst op grote hoogte... Problematischer als het hoogteziekte zou zijn: dalen is de enige oplossing...en we moeten eerst stijgen vooraleer we nog maar kunnen beginnen denken aan dalen. :s We zullen morgen dus moeten zien...

Ondertussen beginnen we alweer afscheid te nemen van Aksum, morgen gaat het richting Mekele om maandag dan door te steken naar Lalibela.

Nog enkele weetjes:
* Niet verwonderlijk dat de Italianen dit wilden veroveren: sommige landschappen lijken op Toscane, de zon schijnt hier altijd, het eten is lekker (alhoewel misschien een beetje pikant) en een bijzonder rijke geschiedenis! Wel geen wijn...dat moet een tegenvaller geweest zijn...
* Misschien moeten we onder het mom van gezondheidsredenen toch nog de rastafari's bezoeken? Die hebben zeker een 'helend product' voor alle kwaaltjes... De rastafari's bejubelden in de vorige eeuw de grootsheid van Ethiopie en dan vooral van Emperor Haile Selassie, die vooraleer hij gekroond werd bekend stond als...Ras Tafari. Bon, onze Haile heeft het maar uitgezongen tot 1973...maar tot vandaag is er een rastafari-gemeenschap ten zuiden van Addis Ababa.
* De 'Ark' wordt bewaakt door een 'keeper'. Die mens wordt gekozen onder de monniken die hiervoor in aanmerking komen en mag de rest van zijn leven met de 'Ark' samenleven. Hij mag de grond van de kapel (en geloof me, het is niet overdreven groot) niet meer verlaten tot aan zijn dood. Gezellige job...maar ik ga niet meteen solliciteren (ook al ben ik wel nieuwsgierig naar wat dat spel nu in godsnaam zou kunnen zijn).
* Typische Ethiopische gerechten worden hier vergezeld van iets dat lijkt op een combinatie van pannenkoek en spons. In eerste instantie wil je daar de handen aan afvegen...maar het is dus om op te eten. Bevinding: hoe noordelijker, hoe lekkerder de pannenkoekspons.
* Blank zijn...het is iets vreemds hier. Dit land is nog niet helemaal overspoeld door toeristen en dus worden die exemplaren al eens bekeken. Of in het geval van het hospitaal: schaamteloos voorgelaten in de rij. En altijd met een glimlach. Keerzijde van de medaille: blank staat gelijk met geldmachine waar we eindeloos geld kunnen aan vragen.
* Na het Yoda-Engels, gewoon het hilarisch Engels. Enkele voorbeelden: "Information for our gusts", "Raise with vegetables", "Omilate", "Haed office", "Rice Chineesetyle" en "Missed Gill"...vooral op dat laatste mag u even nadenken wat het zou kunnen betekenen. :)

No comments: