Saturday, November 6, 2010

History/Legend

De geschreven geschiedenis van Aksum dateert van 3.000 jaar geleden, het hoogtepunt van het Aksum-koninkrijk liep gelijktijdig met het Romeinse en Perzische Rijk...en in de eigen context is het allemaal groots wat hier gepresteerd werd. Maar wat is echt en wat niet?

Geschiedenis - die wetenschappelijk kan aangetoond worden - wordt hier namelijk vrij gemakkelijk verweven met legende. Drie voorbeelden:
* Niemand die kan bewijzen of de 'Queen of Sheba' wel echt heeft bestaan maar hier is men rotsvast overtuigd van deze - uiteraard bloedmooie - koningin die afstamt van een of andere mythische held en Koning Salomon ging verleiden in Jeruzalem en later een kind van hem baarde (Menelik I). Deze namiddag gaan we het paleis van Sheba bezoeken...dat volgens de Lonely Planet evengoed van iemand anders kan zijn. :)
* Muntstukken tonen aan dat dit een groot keizerreik was, met zelfs Griekse tekenen want er werd wel wat handel gedreven met die Grieken. Alleen...de keizers die afgebeeld staan op de munstukken komen niet voor in de mondelinge geschiedenis, en omgekeerd.
* Het heiligste van het heiligste voor Ethiopische christenen: de "Ark of the Covenant". 'Covenant' doet me overigens denken aan slechterikken uit de tv-reeks 'Alias' of nog erger mijn job (Vlaams convenantenprogramme gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking), maar in deze context zijn het de stenen die Mozes meebracht van de berg, aangevuld met nog wat ander materiaal. Dit alles stond oorspronkelijk in Jeruzalem - en zou mee opgebrand zijn in de brand van de Grote Tempel - maar volgens Ethiopisch geloof heeft Menelik I - u weet wel, de zoon van - die naar Aksum gebracht (vergezeld door 12.000 joden...waar die terechtgekomen zijn weet niemand). Waarom Aksum? Jezus had dat beloofd aan Maria (die hier uiteraard geweest is, wat had u gedacht)... Die 'Ark' zou overigens spreken en keizers in het verleden geadviseerd hebben, het zorgt ook voor geluk en wordt bij oorlog naar de locatie gebracht waar een overwinning nodig is (de reden waarom Eritrea niet kan winnen tegen Ethiopie, of zoiets). Natuurlijk kan je die 'Ark' niet zien als ongelovige, je moet geloven dat die in St-Mary Church staat...wat veel Ethiopiers blijkbaar ook doen want Aksum is een bedevaartsplaats.

Bref, het neemt niet weg dat hier wel wat te zien valt in Aksum en dat het bovenal een gezellige plek is om te vertoeven! En dat hier een groot rijk geweest is, daar twijfel ik niet aan.

No comments: