Sunday, May 24, 2009

Queer Week - Eurovision

Laat ons gewoon kortweg stellen dat vorige week eigenlijk "Queer Week" was. :) Tweede luik van die week volgt in stukje hierboven, maar voor wie het nog niet wist: vorige week was het dus het Eurovision Song Contest, rechtstreeks vanuit Moskou.

Onze aller hartedief Alexander Rybak won de liedjeswedstrijd met grote voorsprong - en daar kon het Noors dankwoord op het einde niets aan veranderen. Leuke act, goed gezongen en het is al duizend keer geschreven dus moet het wel waar zijn: een combinatie van 'Westers' en 'Oosters'. Dus iedereen maar meezingen met "Fairytale".

Voor de Belgen was het opnieuw een afgang van jewelste. Copycat kon niet overtuigen en verzamelde 1 punt (dank u, Armenia!). Aan het enthousiasme in de Voskenslaan zal het alvast niet gelegen hebben! Voor de halve finale op dinsdag werden de stoelen hier opnieuw aan de kant geschoven en vloeide de drank rijkelijk...helaas, driewerf helaas... Eerlijk gezegd, we hadden beter verdiend want vond het zeker geen slechte prestatie. Och ja, volgende keer beter! :)

Voor de liefhebbers en in navolging van vorig jaar: mijn favorieten!

Turkije natuurlijk met onze eigen Hadise. Misschien niet altijd even zuiver gezongen en beetje mankementen met de achtergrondzangers in de finale, maar desalniettemin een schitterend nummer! Dum Tek Tek!!



Deze week kon ik de bijdrage uit Albania gewoon niet meer uit mijn hoofd krijgen. YouTube heeft het hier meerdere keren moeten spelen en ondertussen kan ik het helemaal meezingen...al moet ik toegeven dat de zangkwaliteit iets minder is dan de 17-jarige (!) Kejsi Tola. En als je het bekijkt (en herbekijkt vooral :)), eigenlijk was die act nog zo slecht niet. Ondergewaardeerd.



De 'donkere' zusjes uit Armenia - hoorde ik daar iemand "Dracula's bitches" roepen? - was ook al zo'n ontdekking. Terecht in de top 10 en voor het eerst zou ik het maximum van de punten voor Armenia vanuit België (afgelopen jaren kregen die 12 punten van ons! Vandaar dat we dit jaar waarschijnlijk 1 punt kregen :)) terecht gevonden hebben. Everybody must be ready!



Groot-Brittannië bewees dit jaar dat ook de "Grote 4" (Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje zitten sowieso steeds in de finale omdat zij het meest bijdragen aan het Europees netwerk en dus ook het liedjesfestival - voorgaande jaren was dat steeds met dramatische gevolgen waarbij de "Grote 4" bijna altijd op de laatste plaatsen terechtkwamen) kunnen meestrijden voor de overwinning. Jade bracht een pracht van een nummer... Btw, ook Frankrijk deed het uiteindelijk niet zo slecht! Lang leve Patricia Kaas! Duitsland en Spanje daarentegen...al vond ik de act van Oscar en Dita Von Teese wel te pruimen :p



Vorig jaar waren Kim en ik al helemaal enthousiast over IJsland...bleek dat de zangeres van het duo toen nu opnieuw mocht aantreden! Yohanna deed het geweldig goed en eindigde tweede...maar geef mij toch maar het liedje van vorig jaar ;)



En als uitsmijter, het liedje dat er eigenlijk niet echt tussen paste en dus toch een beetje opviel. Heel goed gebracht ook van die mannen van Brinck. En ik geef het toe: het is de Boyzone-sound waar ik helemaal voor viel.



En dan de categorie FOUT FOUT FOUT!!!

Omdat dit jaar de vakjury's opnieuw voor de helft van de punten ingeschakeld werden, kozen blijkbaar heel wat landen om het schockeffect achterwege te laten. Voorheen altijd goed voor extra punten (Lordy!) maar dit jaar moest je dus blijkbaar ook echt kunnen zingen...dan maar liever kiezen voor zangkwaliteiten ipv vuurwerk. Twee landen waren blijkbaar vergeten dat die jury weer ingeschakeld werd. :)

Hongarije... (de commentaar van Anja Daems op het einde van het nummer "kijk, vier vriendinnetjes gezellig op het podium!" zegt genoeg?) Zoli mocht niet naar de finale. Verrassing! :)


Ukraine... Svetlana haalde de finale wel en bedankte meteen met "Thank you so much, you're the best!". Gieren! Bref, ze had er tenminste zin in en dat in combinatie met de Romeinse soldaten is toch goed voor een extra punt. :)


U heeft het goed gemerkt: geen eervolle vermeldingen voor Noorwegen (ok, dat kennen we allemaal al), Griekenland (Sakis ging volgens mij zelfs winnen maar na stevige analyse van de beelden bleek dat hij zelf zijn hemd scheurt op het einde om zo meer vlees te tonen...kom zeg, dat vinden we er toch wat over. Een "nipple gate" per ongeluk daar kunnen we nog mee leven, maar zo helemaal opzettelijk?) en Malta (originele versie van het nummer werd helemaal aangepast en Chiara deed al beter dan dit jaar).

Volgend jaar winnen wij! Met Hadise!! :)

No comments: