Thursday, May 7, 2009

Plundertocht Madrid

Vorig weekend vierde ik dus niet - en dat voor het eerst in jaaaaaren - de 1e mei in België, maar trok ik richting Madrid. Met Zapatero aan de macht daar ook een 'rood' land, maar ik moet toegeven dat ik daar ook al de 1 mei-stoet en de koffietafel gemist heb...

Enfin, het was voor het goede doel natuurlijk. De dames hadden het helemaal niet door en complot-zus Nathalie slaagde er in om de mompelende dames mee te sleuren naar een "folkloristisch optreden" op Plaza de España...waar Veronique zowaar in shock ging toen ik ten tonele verscheen. Dat deed ik - wat had je anders gedacht - in stijl: een Mars met daarin een verjaardagskaarsje. :) Ook mijn ma werd op slag 3 jaar ouder, die begreep het ook eerst niet helemaal want ik had een half uur daarvoor nog met haar aan de telefoon gehangen (bellend vanop Plaza de España en horen hoe mooi het weer daar wel is...het had iets hilarisch).

De rest van het weekend werd gevuld met shoppen, terrasje doen, cava drinken, beetje wandelen, terrasje doen, cava drinken, shoppen, cava drinken, shoppen, terrasje doen,... Ok, jullie hebben het wel door waarschijnlijk. Het verbaasde mij enorm dat op maandagmorgen de krantenkoppen niet in de richting gingen van "Plundertocht in Madrid - Vlaamse vrouwen omzeilen de nationale feestdagen in Madrid en vinden toch winkels open". Want dat was wel dikke pech, zowel 1 als 2 mei zijn nationale feestdagen en dus waren alle winkels gesloten. Gelukkig was er nog Las Rozas Village :) en een schoenenwinkel (zie hieronder - vlnr: Veronique, Pascal, Nathalie, Vera, Anette en de mama). Voor die laatste werd toch wel een klein uur uitgetrokken...vrouwen en schoenenwinkels, het is iets wat ik nog altijd niet goed begrijp... :)

Op zondag liet ik mijn dames achter in de grote winkelstraat (want hoera! Op de eerste zondag van de maand zijn de winkels open!! :)) en trok ik zelf richting Atocha en het Reina Sofia Museum. 2x met een grote symboliek...
In het station van Atocha vond vijf jaar geleden een terroristische aanslag plaats en dat is heel erg, maar het luidde ook een nieuw tijdperk in voor de Spanjaarden: het vertrek van de PP van Aznar en komst van de socialisten van Zapatero (waar ik volgens die Europrofiler dichter bij sta dan mijn eigen Vlaamse socialisten :)).
In het Reina Sofia Museum - gratis op zondag - kan je Guernica van Pablo Picasso bewonderen. Bewonderen is hier het juiste woord want naar dit immens groot kunstwerk kan je gerust een halfuurtje staren...wat ik dan ook deed. Het schilderij vertelt het verhaal van het luchtbombardement op het stadje Guernica in 1937. Een daad die een nieuwe episode in oorlogsvoering bracht: burgers bombarderen. Een kopie van het werk zou in het VN-gebouw in New York hangen en naar aanleiding van de uiteenzetting door Colin Powell - waarbij bewezen moest worden dat Irak over massavernietigingswapens beschikte en een oorlog dus gerechtvaardigd was - werd het doek even van het zicht ontnomen (iedereen kent de symboliek van het schilderij en men wou de Veiligheidsraad nu niet op vredevolle gedachten brengen)...ook al symbolisch achteraf bekeken...

Over Irak gesproken: MO* heeft een nieuwe paper uit over de rol van de media in de nasleep van 9/11 en in het kader van de Irak-oorlog. Een les die geleerd kan worden, ook voor gebruik in de toekomst...want zoals het citaat in de paper stelt: "Dat we niet achter de deuntjes van Bush Jr als volleerde rattenvanger aan moesten lopen, was voor velen duidelijk. Maar ook als Obama de passie preekt, past het de boer op zijn ganzen te letten." Verbaast het u dat Ruddy Doom meeschreef aan deze paper?

En over Obama: verrassende uitslag hier in de bevraging "100 dagen Obama: brengt hij 'Change' zoals beloofd?"! 50% is van oordeel dat 100 dagen veel te kort is om een rapport te kunnen geven, 16% is zelfs niet onder de indruk, 33% loopt nog even met de hype mee (just like me :)). Nieuwe bevraging, helemaal in de sfeer van de Eurosongkoorts die mij langzaam maar zeker in de greep heeft: haalt Belgium de finale van zaterdag 16 mei?

Afsluiten waar we mee begonnen waren, nl Madrid. Prachtige stad! Zeker met het zonnetje dat daar scheen het afgelopen weekend... Voor wie nog meer foto's wil zien: het facebookfoto-album.

1 comment:

Anonymous said...

En het was zaaaaalig!!! Zeker met zo'n gids als onzen Christophe!! Voor herhaling vatbaar. Zet u maar al schrap voor de volgende city- plundertocht :o))

Grtjs,
Complot-zusje Nathalie