Tuesday, August 28, 2007

Crisis

In de mate van het mogelijke probeer ik bijdrages over politiek tot een minimum te beperken...maar in deze woelige tijden kan je er moeilijk rond. Bijna was er sprake van een Kroonraad - ook al is het dat niet helemaal. Spannend.

De laatste heisa is rond de nota van Dehaene die gefotografeerd werd. Heeft CD&V hieraan meegeschreven of was het een persoonlijk stuk van Jean-Luc? Doet er eigenlijk niet toe...belangrijker is om te zien welke pistes bewandeld worden. Het meest opmerkelijke stukje is "Quid NVA (is nodig voor oranje-blauw)"...kunnen de christen-democraten het maken om hun kartelpartner te dumpen? Vooralsnog geen paniek bij N-VA zelf, ze zullen wel van meer weten. Ook al moet Bart De Wever ondertussen gaan beseffen dat ie zichzelf onmogelijk maakt...
De nota toont alleszins de 'Realpolitik' van iemand als Jean-Luc Dehaene. De emo komt er niet bij kijken en zo hoort het ook - en dat is wat in de formatiegesprekken duidelijk ontbrak. Koele berekeningen: wil de PS buiten de regering meewerken aan een staatshervorming, zal/kan iedereen verkiezingen in 2009 slikken en concrete voorstellen om uit de impasse te geraken wat staatshervorming betreft. Om vingers en duimen bij af te likken.

Het gehele gedoe heeft ook tot gevolg dat veel mensen begrijpen waarom we plots een Koning hebben. Het concept van de Kroonraad alleen al en de inspanningen om Ministers van Staat op te roepen bewijzen dat we in dit complex land beter af zijn met een koningshuis (met een president bv - wat altijd een Vlaming zou zijn - geraak je in deze situatie geen stap verder).
Dit kan je republikeinen als Bart De Wever niet wijsmaken natuurlijk. In Terzake van maandag bleef ie pleiten voor een ceremoniële functie want "andere Europese landen met ceremoniële koningshuizen kunnen hun problemen blijkbaar ook opgelost krijgen, zonder de rol van die koning". Hij vergeet daarbij natuurlijk wel dat landen zoals Zweden geen complex federaal systeem kennen als het Belgische... Nog een goei: "de werkelijke macht ligt zelfs vandaag nog bij de partijvoorzitters en partijen, niet bij de koning". Zelfs al heeft ie hierin gelijk, hij zou op z'n minst moeten toegeven dat de acties van de koning ademruimte verschaffen. Voor een historicus doet De Wever de waarheid en geschiedenis toch oneer aan...

Afsluiter: ondanks het feit dat het Leterme en de tsjeven zijn die het moeten klaren, ik hoop dat ze er uit geraken. Al is het maar om te tonen dat een federaal systeem als het Belgische kan werken zonder dat de gemeenschappen uit elkaar hoeven te gaan. Er wordt in vele landen naar ons voorbeeld gekeken (Turkije, Spanje, Irak, Cyprus,...), landen die met identieke problemen kampen. Daarvoor alleen al moet de regeringsvorming lukken. Shit, straks ga ik nog voor Leterme supporteren...help!

Bram mag overigens eens langs de kassa passeren want volgens mij was hij de eerste die de term "Leterminator" bedacht...nu een succesvol spelletje! (via)

No comments: