Monday, August 20, 2007

Coalitieraad

Deze avond ging voor de eerste keer deze legislatuur de coalitieraad door, het overleg tussen de verschillende partijen die in Eeklo aan de macht zijn. Eigenlijk zijn er twee kartels, en vijf partijen...kwestie van het gemakkelijk te maken.
Aan de ene kant heb je CD&V - ELD (Eeklose Liberalen en Democraten) - N-VA, aan de andere kant sp.a - spirit. Het was een fijne vergadering waarin bleek dat we bij het linkse kartel toch wel vrij goed op de hoogte zijn van de lopende dossiers. Misschien moeten we daar nog wat meer pro-actief in worden maar toch al goed bezig voor zo'n kleine partij.

En terwijl we daar toch waren hebben we maar meteen het rouwregister voor Irma Notteboom getekend, de oudste Belg stierf zaterdag in Eeklo.

Ondertussen kunnen ze op nationaal niveau alleen maar dromen van zo'n coalitieraad. Daar krijgen ze nog geen coalitie bij elkaar. Wat een heisa afgelopen weekend zeg... De koning die depanneur moet spelen voor de formateur, nooit eerder gezien. In tegenstelling tot wat Johan Vandelanotte er van vindt ben ik van oordeel dat hier geen grens overschreden is. Ik beschouw het als de taak van de koning om een crisis te proberen oplossen, in de schaduw van de kroon kan meer discretie verwacht worden. En de grote kritiek dat hij zich hiermee uitspreekt voor een welbepaalde coalitie? Albert II is dan toch een echte democraat? Hij volgt wat de meerderheid van zijn bevolking via verkiezingen aangaf: we willen een rooms-blauwe regering.

De storm is echter nog niet helemaal voorbij, de beide kanten blijven vast in hun stellingen. Het ongenoegen groeit. Een internetpeiling geeft aan dat CD&V beloond wordt voor de stugge 'Vlaamse' houding, samen met Vlaams Belang. Het beeld zal aan de andere kant van de taalgrens niet veel anders zijn... Onaanvaardbare voorstellen worden beantwoord met onaanvaardbare voorstellen die op hun beantwoord worden met verwijten (Leterme: "Franstalingen moeten meer inspanning leveren om tot een consensus te komen!").

En ondertussen hoor ik het voorstel van de Pavia-groep, laat een deel van de parlementsleden verkiezen in een federale kieskring (maw Yves Leterme zou dan ook goed moeten scoren in Wallonië om premier te kunnen worden), steeds vaker. Ik vond het in zijn oorsprong al een geweldig goed voorstel...

En voor wie zich afvraagt "hoe zou het nog zijn met Guy Verhofstadt?". Het gaat heel goed met hem, lichamelijk weer helemaal ok en hij zit dik vet te lachen in Toscane (echt!). Te wachten tot Leterme helemaal kraakt en hij kan terugkeren... :)

3 comments:

Anonymous said...

Het is hartverwarmend te zien dat er nog echte royalisten bestaan in Vlaanderen.

Christophe Ramont said...

Oui, il y a encore des belges! :) Niet zozeer een royalist...wel een realist want een president zou nog veel erger zijn.

Anonymous said...

Niet iedereen zal 't graag horen, maar ik volg je volledig.