Friday, January 26, 2007

The Yes Men

Een tijdje geleden had ik het over wereldverbeteraar Petrella, vandaag over een heel ander soort van wereldverbeteraars: The Yes Men. Het concept is simpel: neem de identiteit van een vijand aan, stel de gekste dingen voor en zie hoe ver je daar mee geraakt.

In Vlaanderen leerden we ze kennen door een actie van Netwerk Vlaanderen. Netwerk Vlaanderen ijvert al jaren voor mens- en milieuvriendelijk omgaan met geld. Ethisch beleggen is dus hun ding.

The Yes Men werden ingeschakeld bij een actie eind vorig jaar: Ace Bank werd in de wereld geroepen. Met de steun van de Stad Brussel werd een kantoor geopend en werd reclame gemaakt. Deze bank beloofde een hoger rendement door gewoon onethisch te beleggen (kinderarbeid, wapens, milieu-onvriendelijke bedrijven). Hele heisa op de financiële pagina's van de kranten. Vrij dramatische toestanden ook waarbij een moeder met kind om info ging vragen en op de vraag of ze een probleem had met kinderarbeid antwoordde met de vraag of dit meer opbracht.

Op het einde werd de bedoeling duidelijk gemaakt, maar gedurende een week hielden ze het bankwezen vol verstomming. Goede campagnestunt en het punt was gemaakt.

The Yes Men komen hun avonturen vertellen in de Vooruit in Gent, bijzonder jammer dat ik er niet bij kan zijn. Een aanrader!

1 comment:

Geert said...

Beste Christophe kan je me zo spoedig mogelijk eens contacteren aub. Met groet Geert Gelaude 0495/770.700 (eeklo)