Monday, August 11, 2008

¡Cochabamba!

Het eerste bezoek aan La Paz viel dus reuze mee, vooral omdat ik dus helemaal geen problemen heb met de hoogteziekte blijkbaar. Uiteraard is het wat moeilijker ademen en sporten zou ik hier nu ook niet doen - niet dat ik dat anders doe :) - maar de vrees van echt ziek te zijn bleef dus uit.

Een bezoek aan het muziekinstrumenten- en ook het cocamuseum bracht ons heel wat nieuwe informatie. Zoals het feit dat coca geen drugs is! Cocaïne natuurlijk wel, maar de cocaplant niet... Maar in de "War on drugs" moeten de cocaplantages vernietigd worden - op vraag/eis van de VS maar dit staat ook zo opgenomen in het Verdrag van Geneve! Dat er ooit coca in een Franse wijn zat (met goedkeuring van de paus) en dat België deel uitmaakt van de "Legal Cocaine Club" (we produceren 111 kg per jaar!)...we gaan er even vlug over...
Vrijdagnamiddag bezochten we ook nog de 'maanvallei' net buiten La Paz...foto's zeggen hier meer dan woorden dus verwijs ik naar de blog van Tineke (of later hier op de blog of op facebook - ook voor andere foto's daar zien!)

Vrijdagnacht vertrokken we dan met de nachtbus naar Cochabamba om daar zaterdagmorgen opgehaald te worden door Diego, een vriend van Tineke. We verblijven ondertussen al twee dagen bij familie Carvallo en zijn hier echt goed ontvangen! In Cochabamba valt op zich niet veel te zien maar het is gewoon heel fijn om hier het dagelijks leven mee te maken.
Topic aan de tafel: het referendum dat vandaag in heel Bolivië gehouden werd. Kort komt het hier op neer: president Evo Morales wil vergaande hervormingen doorvoeren en heeft een nieuwe grondwet klaar, maar daar was heel wat protest tegen. Evo besliste toen maar een referendum te houden: haalde hij een meerderheid (Si Evo) dan werden de hervormingen doorgevoerd en werd van iedereen verwacht zich daar bij neer te leggen, haalde de oppositie een meerderheid (No Evo) dan werden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. De eerste resultaten laten horen dat Evo een meerderheid van 60% haalde maar nog lang niet alle stemmen zijn geteld...het wordt hier dus nog spannend. Want als Evo wint, wordt het gegarandeerd onrustig in de opstandige departementen Beni, Santa Cruz en Tarija - in het andere geval zouden ook andere departementen wel eens in opstand kunnen komen. In Boliviaanse termen betekent dat voornamelijk wegblokkades...beetje vervelend voor de twee Belgen op doorreis...

Vanwege het referendum bleven we vandaag een hele dag rustig in de tuin van familie Carvallo...met een heuse barbecue, een spelletje pingpong (sporten op deze hoogte - 2700m - is echt lastig!) en vooral veel spelen met (Super)Pipo, de 7 maand oude boxweiler - papa rottweiler en mama boxer - van de familie. Cochabamba is overigens een heel stuk warmer dan La Paz, gelukkig maar. Voor het eerst een hele dag zonder trui kunnen rondlopen...

Hier dus alles dik in orde! Nog even zien wat het referendum ons brengt, maar normaal gezien trekken we maandagnacht naar Santa Cruz om van daar uit Samaipata, Vallegrande, Sucre, Potosí en Uyuni te bezoeken (even hebben we er aan gedacht om de route om te draaien en nu eerst naar Uyuni te reizen, maar we blijven bij het oude plan).

Stemt er overigens niemand meer op de fotowedstrijd? Want op dit moment is het gelijkspel :)

Update: met 100% van de stemmen geteld is het resultaat van het referendum definitief, Evo kan zijn hervormingen doorzetten. Maar of iedereen zich hier zal bij neerleggen? Dat is een andere vraag...we zullen het snel genoeg merken als we dinsdag in Santa Cruz zijn!

3 comments:

Tineke said...

Christophe, even een lezersbrief.
Het is de WET van Genève (ik word hier al de tussenhaakjes opgestoken van Christophe als zijnde "je hebt weer niet goed opgelet"). Tweeds: 111 kg voor MEDISCH GEBRUIK. En graag verwijzen we (of ik, wie let er nog op?) door naar de heuse BAARD-wedstrijd op de blog van Tine!

Anonymous said...

Schatteke, da coca geen drugs is da heeft die meneer van 'trekt uw plant' ons ook al verteld tijdens 'den BTC-cursus' hé ! Boris was weer nie goe wakker zeker ? ;-) miss you !

Ilse said...

Juist ja, denk nu niet dat je ineens zoveel meer weet dan je wijze collega want dat wist ik al héééééééééél lang dat coca geen drugs is. Al cocablaadjes in je thee gedaan ? gekauwd tegen het fantastische soroche (of hoogteziekte) waar jij zelfs in La Paz geen last van scheen te hebben. Al een chance dat gij zo'n superconditie hebt zonder aan sport te doen hé! Allez, hopelijk geraken jullie vlot tot in Santa Cruz en verder. En als je er nie genoeg van krijgt kan je altijd alle cocavelden in de regio rond Santa Cruz eens bezoeken :-)