Monday, July 30, 2007

Kiss-in

Vorige week nog een wereldwonder, vandaag helemaal anders in het nieuws. Jammer genoeg... Twee mannen stonden kussend voor het Collosseum, werden door de politie aangehouden en kortstondig vastgehouden.

"Discriminatie!" roept men al vlug. De Romeinse politie verdedigt zich: de twee stonden 'meer dan alleen maar te zoenen' en zou 'niet anders reageren bij heterosexuele stellen'. Nou, ben benieuwd wat die twee gasten daar dan allemaal stonden te doen.

Maar op dit moment heb ik wel veel zin om op 2 augustus naar de kiss-in te gaan. :) Of zoek ik echt gewoon een excuus om richting Rome te kunnen vertrekken (dit is nl al de tweede keer deze maand dat Rome genoemd wordt als favoriete bestemming)? :)

Sunday, July 29, 2007

Re-animo

Net een weekend in Durbuy achter de rug met re-animo, aka de krokodillenraad van animo. :) Vier jaar geleden gingen we als nationaal bestuur van start, en ook vandaag vinden we nog de tijd om samen een weekend op stap te gaan. Het was heel erg tof en vooral heel leuk om nog eens met (bijna) iedereen op stap te zijn. De afwezigen hadden, zoals steeds, ongelijk.

De gespreksonderwerpen laten zich uiteraard raden: politiek, politiek, politiek. Ook al ging het niet heel de tijd daarover...maar toch vaak. :) En zoals het van voormalig nationale bestuursleden verlangd wordt hadden we over alles een mening, ook over de werking van animo vandaag. Conclusie in alles: wij doen het anders en beter. Typische praat van 'oude krokodillen' natuurlijk. We hebben onszelf dan maar de krokodillenraad genoemd, cf de oude sp.a'ers die af en toe nog eens samenkomen om hun licht over de partij te laten schijnen.

Nu alleen nog bekomen van het zware weekend en dan kunnen we beginnen uitkijken naar de volgende meeting volgend jaar. Ook al zullen we elkaar tussendoor zeker nog vaak zien: sp.a-congres, hopelijk de jeneverfeesten in Hasselt, animoverkiezingen,...

Foto uit de oude doos: het nationaal bestuur zoals het vier jaar geleden van start ging. Op een rij: Cathy, Kim (niet mee), ik, Bram (niet mee), Ella, Dimitri (niet mee), Anke, Laurent, Evelien. Later kwam Valerie onze ploeg versterken ter vervanging van Dimitri. And yes, we did have fun. :)

Wednesday, July 25, 2007

Zeven wereldwonderen

Er was eens, lang lang geleden... ikzelf die me afvroeg wat die zeven wereldwonderen nu eigenlijk waren. Ik weet het nog goed: toen bestond bij mijn bank een nummer verbonden aan de jongerenrekening waar je met al je vragen terechtkon. Dus ik bellen. Bleek dat ze daar toch even moesten achter zoeken...

Het antwoord was eigenlijk een beetje teleurstellend. Van de zeven echte wereldwonderen bleef er eigenlijk maar 1 meer over: Gizeh. Bij de rest hoorde ik het donderen in Keulen. Hangende tuinen van Babylon? Vuurtoren van Alexandrië? U bedoelt elementen die ik allemaal niet kan bezoeken?

Gelukkig is daar sinds 7 juli (de magische datum 07/07/07) verandering in gekomen. De 'vox populi' kon via het internet kiezen voor de 7 nieuwe wereldwonderen. Schitterend idee! Dus kunnen de reisplannen alvast opgemaakt worden, want deze kunnen wel nog allemaal bezocht worden:

Op een rij: Taj Mahal, Chinese Muur, Petra in Jordanië, Collosseum, Chichen Itza in Mexico, Christusbeeld in Brazilië en Machu Pichu. Twee heb ik er al gezien (Petra en Collosseum), dus blijven er nog vijf over. En blijkt dat ze nu toch wel schitterende aanbiedingen hebben zeker... Keep on dreaming...voorlopig toch nog...

Tuesday, July 24, 2007

Trendbreuk

Langer hou ik het niet vol, ik moet dringend mijn ei kwijt over de regeringsvorming. Wat een trendbreuk met de afgelopen acht jaar! En vooral, wat een achteruitgang! Ik hoop echt dat dit niet de voorbode is van vier jaar rooms-blauw...

Vandaag viel het mij des te harder op: vergadering in Hertoginnedal, bij het buitenkomen vinden sommige het niet eens de moeite om een woordje uitleg te verschaffen aan de bevolking (pers die de boodschap moet doorgeven). Twee VLD'ers komen te voet naar buiten en krijgen dus ook een heel pak vragen. En geven ook antwoord. Want dat zijn ze gewend, na acht jaar paars. Communicatie heet zoiets... De christen-democraten communiceren liever niet. Dat wisten we al van de tijd van Jean-Luc. Ik kom daar ambetant van...

En als Yves dan al iets communiceert, dan is het de Marseillaise! Toegegeven: ook ik wist niet waarom we onze nationale feestdag op 21 juli vieren (ik ben een echte Belg :)) en die eerste strofe van de Brabançonne ken ik ook al niet. Zelfs Verhofstadt en Demotte zaten er volledig naast. Maar dan als een gestampte boer en als een klein kind weglopen en later op de avond dreigen (op VTM zei hij letterlijk "wie mij schade wil berokkenen, zal de gevolgen vroeg of laat voelen") is du jamais vu.

Vanwege dit alles en nog zoveel meer: mijn nieuw lijflied is "1999" van Prince. "Tonight I'm gonna party like it's 1999"...toen voelde je de positieve energie van die nieuwe regering, je wist dat er iets ging veranderen, er was gedrevenheid om iets te doen, er was een visie. Vandaag zitten we met een formateur die wel 100 concrete ideeën heeft voor België (Wauw Yves, lijkt me toch wel ambitieus voor vier jaar besturen...100?!?!), die niet weet waar naartoe maar gelukkig wel de Marseillaise kent, die de kunst van het compromis niet kent als zijn 'formateursnota' een doorslagje is van het CD&V/N-VA-programma,... Arm België...

Laten we het er voorlopig op houden dat het nog allemaal een beetje in de beginfase zit... Hopelijk mag ik de komende regering binnenkort beoordelen op inhoud, want als ik hier altijd ga moeten zitten zeveren over de vorm dan zijn we nog slechter af...

Monday, July 23, 2007

Dead funny

Vandaag ontdekt op de site van De Standaard: filmpje van de Amerikaanse stand-upcomedian Bill Hicks... Geweldig grappige, niet-politiek correcte humor. Hier gaat ie voluit tegen het toenemend antirokerssentiment.
Note: Bill Hicks stierf op 32-jarige leeftijd aan pancreaskanker.

Sunday, July 22, 2007

Gentsche Fieste!

Afgelopen weekend meer uren in het kleurrijk centrum van Gent doorgebracht dan ergens anders (inclusief mijn bed jammer genoeg)...de Gentsche Fieste waren alweer eens fantastisch!
Kernwoorden die we moeten onthouden: veel volk (maar precies iets minder dan vorig jaar), het weer dat toch nog meevalt, drank, Baudelopark, Charlatan om 5u00 's morgens, Guido Belcanto, Gabriël Rios (!), Polé Polé, Duveltent (maar één keer bezocht, heel kort, dju hé), onder de draak, fun op de Groentenmarkt, ecologische burgers van GEC, maar vooral heel veel plezier en heel veel lachen... Volgend jaar zijn we er gegarandeerd weer bij!

Thursday, July 19, 2007

Festivalnieuws

Ik mag dan zelf de festivals niet afschuimen, dat wil niet zeggen dat ik niet zou willen weten wat er allemaal te beleven valt. En wil dat nu juist lukken: een vriend van toch al een hele tijd geleden heeft het voor mekaar gekregen dat ie dat een hele zomer mag doen!

Pieter ken ik nog van de tijd dat ik in jongerenredactie, excuseer Rendierredactie, van Klasse voor Jongeren zat. Dat is inmiddels zo lang geleden, dat ik zelfs al niet meer weet hoeveel jaar daar ondertussen overgegaan is. We hielden als rendieren (ondanks het feit dat het kuddebeesten zijn) maar zeer sporadisch contact en toch viel deze week een mailtje in mijn mailbox met de mededeling dat ie een hele zomer te volgen zal zijn. Via een blog die verslagjes weergeeft van allerhande festivals en evenementen in het Vlaamsche land. Ga zeker eens zien! Pieter heeft een leuke schrijfstijl...en laat ondertussen ook maar een reactie achter!

Uitsmijter van de week: iedereen die nog niet weet wat kopen voor mijn Kerst, ik ben wel geïnteresseerd in een salontafel...

Tuesday, July 17, 2007

Winnaars van de zonsondergangwedstrijd

De supercoole wedstrijd "Mooiste zonsondergang" vond nog niet meteen de weg naar de fans. Geen nood, het wordt nog eens herhaald dit najaar (hou jullie foto's al maar in de aanslag). :)

En de winnaars zijn:
Kimja én Tineke!

Ondanks het feit dat ze niet voor zichzelf stemden (deed niemand overigens) haalden ze toch het ex aequo van elk 1 stem binnen. :) Gefeliciteerd! De prijs is onderweg! Tip: het cadeau wordt vernoemd in de bekendste quote van Hannibal Lecter...

Monday, July 16, 2007

Toscane

Terug in het land en genoten van een ongelooflijk geweldige reis: Toscane is gewoon prachtig! Alleen is Italië misschien een beetje ver weg met de auto...maar dat hadden we er graag voor over. Een fotografisch overzicht (genomen met een digitaal fototoestel dat een beetje kapot is...en dat is dan weer slecht nieuws):

Ook hier prachtige zonsondergangen...
Mare en Wouter kopen nog vlug een brood

De rots waar we op uit keken vanop ons terras en die ik zeker ging beklimmen (not)

Ons terras...genieten!

Magteld aan het genieten van de zonsondergang

De David in Firenze - Palazzo Vecchio

Marcheren in Firenze!

Zonnebloemveld waar we speciaal voor verkeerd reden (gezien op doorreis maar niet meteen terug te vinden dus na Firenze maar even een toertje gedaan)

Alweer een prachtige zonsondergang...

Beautiful Siena

Colle di Val d'Elsa

Eén van onze laatste terrasjes (Colle di Val d'Elsa)

Jaja, het was genieten. Nu nog vlug even aan Kyoto denken en de CO2-uitstoot compenseren door een donatie aan CompenCO2 en ik kan helemaal met een gerust hart gaan slapen...

Friday, July 6, 2007

Wedstrijd "Mooiste zonsondergang"

Beste bloglezer,

Een volledige week krijgt u de tijd om mee te beslissen welke zonsondergang van de vier onderstaande de mooiste is. Ja, zowaar een heuse wedstrijd "Mooiste zonsondergang". Het idee ontstond een tijd geleden al, vandaag komt het (al is het beperkt) tot uitvoering.

De hoofdprijs is een exclusief Toscaans geschenk, dus denk goed na over wie deze prijs verdiend. Wil u graag meedingen naar een tropisch cadeau? Deze wedstrijd wordt na de zomer herhaald. Neem deze zomer dus vooral veel foto's van ondergaande zonnen en wie weet...

De kandidaten:

Tineke - Kroatië

Kimja - Zanzibar

Christophe - Botswana (ja, ik doe zelf ook mee aan mijn wedstrijd)

Een late inschrijving: Tom - Belgische/Vlaamse kust

Stemmen kan door uw voorkeur uit te spreken via de comments!

Weekje Toscane

Morgen is het zo ver: vakantie! Eindelijk...dringend nood aan rust onder een stralende zon (sorry folks, maar het ziet er niet naar uit dat het hier snel beter wordt natuurlijk). Even een weekje dus niet bereikbaar, heel misschien aanvullingen op de blog (vandaar "Live from Italy" onder de titel) maar ik denk niet dat het er van zal komen.

Niet getreurd, jullie kunnen een hele week het hoofd breken over de wedstrijd "Mooiste zonsondergang" (zie hierboven)!

Thursday, July 5, 2007

Verleg een steen

De vzw Verleg een steen wil jongeren aansporen deel te nemen aan goede doelen en op hun eigen manier een steentje te verleggen in deze maatschappij. Positief handelen en denken, dat is de boodschap. En niet omdat de mensen achter deze vzw geloven dat jongeren niet (meer) geïnteresseerd zijn in goede doelen, wel om hen een instrument aan te reiken dat het gemakkelijker maakt om die steen te verleggen.

Een lovenswaardig initiatief dat mijn steun krijgt! Verschillende projecten krijgen aandacht, maar ééntje trekt specifiek mijn aandacht. Brandwondenslachtoffers hebben het heel erg moeilijk om na de behandeling terug in het normale leven te stappen...vooral omdat de reacties van de buitenwereld soms bijzonder hard kunnen zijn. 1/4 van zwaar verbrande kinderen pleegt zelfmoord...een ontstellend cijfer.

"Verleg een steen" hoopt hierrond te kunnen sensibiliseren. Je kan er alles over lezen op hun zeer uitgebreide website. En je kan natuurlijk ook het hoffelijkheidsakkoord ondertekenen: als individu, als gezin, als vereniging, ... Gewoon doen, en ook proberen naleven. Ik doe alvast mijn best. Want niemand is brandvrij.

Wednesday, July 4, 2007

Échte tsjevenstreken

Een laatste om het af te leren: tsjeven zitten vol met tsjevenstreken. Vandaag kwam daar opnieuw een sterk staaltje van bovendrijven in de pers.

Campagne van de federale verkiezingen 2007: Yves Leterme, Grote Geitenhoeder voor de vrienden, stuurt het concept "goed bestuur" de wereld in. Iedereen akkoord, maar wat bedoelt Yves eigenlijk? Zoals steeds laat de ware christen-democraat niet echt in zijn kaarten kijken, behalve op enkele punten die steeds maar herhaald worden. Even de twee belangrijkste:
1/ het verkopen van overheidsgebouwen om ze vervolgens opnieuw te huren (Sale and Rent-back-operatie zoals men dat noemt) is niet getuigen van goed bestuur. Dat is gewoon met geld smijten. Dat de Vlaamse overheid, onder leiding van diezelfde Yves, hetzelfde doet is een detail...
2/ pensioenfondsen overnemen is in hetzelfde bedje ziek: nu een grote opbrengst maar de kost in de toekomst is zoveel groter. Maar wat lezen we vandaag? Kris Peeters was op de hoogte van soortgelijke besprekingen op Vlaams niveau en hield dit niet tegen?
Liefste christen-democratische vrienden, dit is de ware reden waarom het woord 'tsjevenstreken' uitgevonden werd. En de definitie gaat een beetje als "iets anders doen dan men zegt, maar de tegenstander wel keihard tackelen als ie hetzelfde doet en er ook nog eens voor uitkomt dat ie dat doet".

Foei!
Allez, het is duidelijk...die oppositie zit al helemaal klaar in mijn hoofd. :)

Leuker nieuws: tijdens de Gentse Feesten rijdt tram 1 de hele nacht door! En die passeert toch wel toevallig aan mijn deur zeker?! Schitterend...zal mijn verlof voor die week maar al beginnen aanvragen...

Tot slot: belastingsbrief is net op tijd binnen! Volgend jaar ga ik toch echt voor Tax on web, naar het schijnt is dat echt veel gemakkelijker.

Tuesday, July 3, 2007

Stijn en tsjevenstreken

Stijn Bex, Sexy Bexy voor de vrienden, heeft goesting?! Geen nieuws hoor ik u zeggen (mijn god, wat een flauwe grap) maar toch stond het vandaag in de krant: Stijn Bex (spirit) ambieert voorzitterschap: "Het speelt sterk door mijn hoofd. Ik heb er veel goesting in."
Met verkiezingsnederlagen vallen er altijd wel ergens koppen natuurlijk. Bij sp.a verdween Johan van het toneel, bij spirit kwam men tot op heden niet verder dan bewijzen dat spirit het écht wel goed gedaan had. En dat stoort. Want ook al is het misschien waar (naar het schijnt scoorden spiritisten beter dan voorheen), de perceptie zit op z'n minst gezegd een beetje tegen wat dat betreft. Dus is men beginnen zagen aan de stoel van Geert Lambert, huidig voorzitter van spirit. Nelly Maes die decumul begint te proclameren (Geert Lambert is de enige verkozene voor spirit in het parlement, in de Senaat), Stijn Bex die goesting heeft.
Ik kan het niet onder stoelen of banken steken: ik heb een serieuze boon voor Stijn. Sommigen begrijpen dat, anderen helemaal niet. :) Maar voorzitter? Toegegeven, hij haalt gemakkelijk de pers met acties (wapen binnensmokkelen in het parlement en heeft ie ook niets gedaan rond cannabis?) en straffe standpunten maar het leven wordt er natuurlijk niet gemakkelijker op als voorzitter... Je moet zo genuanceerd denken... Bon, blij dat ik de keuze niet moet maken als straks Geert Lambert en Stijn Bex tegenover elkaar staan (want Geert vind ik ook wel nen toffen maar die ken ik zo niet). Maar als het dan toch moet: Stijn...op punten. :) En ook wel omdat ik tegen cumul ben. :)

Neen, een veel groter probleem vond ik elders in de krant: "Jong CD&V werpt zich op als 'ethische partijwaakhond'". In de campagne van 10 juni hoorde je CD&V over ethische kwesties het volgende zeggen: "we raken niet aan de verwezenlijkingen van paars". Zelf hadden ze nooit de ballen om iets te doen rond ethische kwesties en dus moesten ze ook wel toegeven dat paars daar heel wat werk van gemaakt heeft (holebihuwelijk en -adoptie, euthanasie, echtscheidingsproblematiek,...). Maar nu hoor ik de jongerenorganisatie van diezelfde partij bezig: de euthanasiewet moet 'bijgestuurd' worden. En terwijl ze toch bezig zijn, doe er maar die schuldloze echtscheiding bij. Ben ik nu paranoïde of worden die gasten vooruit gestuurd om het pad te effenen voor enkele 'bijsturingen' in ethische kwesties? We zullen maar geloven dat de jonge tsjeven nog een beetje in hun overwinningsroes zitten en daarom hun eerste streekjes bovenhalen...