Thursday, January 7, 2010

En toen werd links klein...

Het is toch ondertussen een tijd geleden dat ik mij hier volop liet gaan over het politiek gebeuren in het land. Nu ja, veel valt er niet te melden sinds Leterme terug premier is :) maar vandaag toch een intrigerend artikel gevonden: Knack publiceerde het 'onafhankelijke postelectoraal onderzoek van peilingbureau TNS/Dimarso'. Het peilingbureau doet dus onderzoek waarom ze hun peilingen niet juist hadden. :)

Verontrustend eigenlijk wat allemaal in dat rapport te lezen valt. De Vlaming schuift steeds meer richting (centrum-)rechts en het potentieel voor linkse partijen wordt dus steeds kleiner (tenzij ze mee opschuiven naar rechts). Bovendien twijfelt die centrum-rechtse kiezer niet tussen CD&V en OpenVLD - die voeren meer een gevecht om het centrum waar dus steeds minder te rapen valt - maar wel tussen Vlaams Belang, LDD en N-VA. *slik*
Beetje verrassend: ondanks het slechte resultaat was sp.a - samen met CD&V - de partij die het best de potentiële kiezers wist te overtuigen. Eigenlijk ook *slik*...als je zoveel potentiële kiezers weet te overtuigen en je eindigt zo laag...

Het grootste nieuws komt natuurlijk uit de hoek van N-VA. Slechts 1 op 10 heeft een afkeer van de partij, 1/3 van de Vlaamse kiezers heeft op een bepaald moment overwogen om voor de Vlaams-nationalisten te stemmen. Ook *slik*.
Paradoxaal: 35% van de N-VA-kiezers is niet te vinden voor Vlaamse onafhankelijkheid!!! Wat nog maar eens bewijst dat mensen bijzonder slecht geïnformeerd naar de stembus trekken. Of hoe verklaar je anders dat mensen voor een partij stemmen waarvan ze het niet eens zijn met het voornaamste punt van die partij? Dat is als stemmen voor het Vlaams Belang maar vinden dat er een algemene regularisatie van alle asielzoekers moet komen.
Positief bekeken: dit wordt nog een moeilijke oefening voor N-VA. :)

Het onderzoek stelt ook dat de deelname van Bart De Wever aan 'De Slimste Mens' "nauwelijks electorale impact" had. Que? Waarom hebben ze dan wel voor N-VA gestemd? Want voor die inhoud was het ook al niet... ;)

Bref, allemaal in een schema gegoten ziet het er zo uit:
(met Groen! dat dus minder links gepercipieerd wordt dan sp.a! - heb er voor de lol ook eens sp.a Rood bijgevoegd, vraag me af wat hun reactie is op het feit dat de Vlaamse kiezer sp.a als de meest linkse partij van Vlaanderen bekijkt! (dan hoor je die 'echte' socialisten niet natuurlijk))

2 comments:

Laurens Deprez said...

Ja Christophe, als we elk "onderzoek" moeten geloven...vergeet niet hoe LDD de hoogte werd ingepolled, hoe het VB steeds sterker werd,... kortom, voor elke situatie wel een poll of "onderzoek"...wij van SP.a rood gaan heus wel wetenschappelijker te werk in plaats van enkel mediagericht...dat was SP.a oude stijl, en het heeft ons ver gebracht eh?
we weten allemaal hoe sommige animo voorzitters echte establishmentbeesten zijn, dus ons verbaast de giftige en "objectieve" houding van sommige "onafhankelijke" "intellectuelen" die "onderzoeken" aanhalen helemaal niet. Is dat die warme open partijgeest misschien aan het werk?
En SP.a de meest linkse partij in je schema? Niet zo moeilijk in een gezelschap van libertaire groenen, liberalen, nationalisten en Katholieken. En links op welk vlak? Ethisch? Economisch? Sociologisch? Deze "intellectueel" is wel wat genuanceerder geweest in zijn masterpaper.

mvg

Laurens Deprez

Christophe Ramont said...

Er is natuurlijk wel een verschil tussen een 'peiling' en een 'onderzoek'. Maar aangezien sp.a Rood zo wetenschappelijk is, hoor ik graag het antwoord op het onderzoek van TNS/Dimarso.
En daar wringt het schoentje: ik hoor sp.a Rood enkel als het is om sp.a naar beneden te halen. Toon nu ook maar eens met een 'onderzoek' dat sp.a die centrum-rechtse partij is...


Begrip dat het voor sommigen nooit links genoeg kan zijn (respect zelfs), mijn schema geeft enkel de perceptie van de kiezer volgens het onderzoek van TNS/Dimarso. En ik vermoedde al een reactie als "als al de rest rechts is, is het niet moeilijk beetje links te zijn"...beetje voorspelbaar. Hopelijk was jouw masterpaper niet zo voorspelbaar...

Btw, ik was nooit animo-voorzitter. Mijn 'giftige aanval' is niet meer dan een bedenking...kritiek naast je neerleggen door een eigen aanval te lanceren getuigt anders ook niet van veel warmte, laat staan de mogelijkheid tot zelfkritiek.