Wednesday, September 12, 2007

Die socialisten toch

Ja! (dat ik die campagneslogan nog durf gebruiken!) De sossen laten weer van zich horen. Er zit weer leven in de brouwerij, en hoe!

Vorige week maandag kwam Patrick Janssens al op de proppen met zijn analyserapport 10 juni 2007: Wat ging fout? Veel, zou een mens denken als je de uitslag van de verkiezingen zag. Veel, is ook het besluit van Patrick. Door de combinatie van veel verschillende elementen was het verlies zo groot, en in heel wat elementen moet ik de voormalige voorzitter gelijk geven. Toch enkele randbemerkingen:
* Zeggen dat iedereen evenveel schuld draagt aan de nederlaag is fout. Dit zou namelijk betekenen dat militanten evenveel verantwoordelijkheid hebben als de partijtop. Is dat zo? Ook als die militanten idd niet massaal gingen bussen? Of gingen ze misschien niet bussen omdat de partijtop hen niet echt meer aansprak?
* Beweren dat de socialistische beweging al jaren in een neerwaartse trend zit (de eerste tien pagina's van het rapport dienen om dit aan te tonen!) is een beetje gemakkelijk. CD&V zit al in een neerwaartse trend sinds de jaren vijftig...

Grote pluspunten:
* Tussen de verkiezingen van 2003 en 2004 verloor de partij al heel veel stemmen en daar werd geen analyse van gemaakt. Het viel nl wel mee. Dat is een fout volgens Patrick en daar kan ik hem alleen maar gelijk in geven.
* Klein-links hoeft zich geen illusies te maken: we hebben geen stemmen verloren op links maar wel aan het centrum. Helemaal mee akkoord. Dus de stelling dat we niet links genoeg waren is een beetje flauwekul. (vorige week hoorde ik het argument: "dat waren dan toch geen echte socialisten als ze overgelopen zijn naar LDD". Ik ben héél blij dat het niet alleen échte socialisten zijn die voor sp.a-spirit stemmen)

En tegen het einde van de week kwam het nieuws dat Erik De Bruyn (wie?!) de steun krijgt van de afdeling Antwerpen in zijn strijd om het voorzitterschap van sp.a. Opmerkelijk. Caroline Gennez, de kandidaat-voorzitter aangeduid door Johan Vandelanotte, krijgt daarmee "een tik" stond er overal te lezen de volgende morgen.
Zelf ben ik er eigenlijk niet goed uit. Erik, die aan de wieg stond van sp.a-Rood, brengt wel goede punten naar voren wat de interne werking van de partij betreft...maar Caroline brengt het groter plaatje en heeft Dirk Vandermaelen als running mate (die ik dan weer schitterend vind vanwege zijn werk wat betreft internationaal). Sinds het lezen van de opinie van Walter Pauli in De Morgen ligt Caroline weer voor op punten. Baseline: natuurlijk heeft Erik het gemakkelijker om te zeggen wat er in de partij moet gebeuren, Caroline moet nl rekening houden met de wereld buiten de partij omdat ze weet dat ze er later zal op afgerekend worden. Het is een beetje zoals de positie van Vlaams Belang: alles kunnen afbreken zonder er echt te moeten over nadenken want het werkelijk zelf gaan doen zit er toch niet in.
En toch had ze het discours van "Meneer De Bruyn is een communist" niet moeten gebruiken...

No comments: