Monday, June 14, 2010

De Vlaamsche leeuw

Nu ben ik niet de grootste flamingant die er rondloopt...en toch loop ik al de hele dag met "De Vlaamsche leeuw" in mijn hoofd! Hou dat eens voor mogelijk! Allemaal de schuld van Bart De Wever natuurlijk... (btw, meer dan drie zinnen ken ik niet, dus het is ook nog eens bijzonder vervelend dat ik steeds hetzelfde loop te neuriën)

De "tsunami" gisteren was niet voorspeld, is hallucinant en niet te geloven. Vlaanderen kleurt gewoonweg geel! En het is eens niet door de tsjeven... Voor de socialisten (en de liberalen) blijven er nog kleine stukjes over (de positieve invloed van Wallonië wat het rood betreft?).

Felicitaties aan N-VA, maar eerlijk gezegd hou ik mijn hart een beetje vast voor wat nu gaat komen. Een fractie van een seconde dacht ik tijdens de speech van BDW dat het in Duitsland ook allemaal zo begonnen is...een fractie maar! Even voelde ik de angst die Franstaligen waarschijnlijk voelen. Maar goed, de kaarten zijn geschud en nu kunnen we alleen maar wachten.
Het valt af te wachten of Bart De Wever durft kiezen voor het staatsmanschap - en het bijhorend compromis - of voor een bevestiging van zijn partij wil gaan - en dus de chaos opzoekt. Want eigenlijk moet ie nu de keuze maken om zijn eigen partij overbodig te maken... Een staatshervorming realiseren - als het al van hem alleen zou afhangen - betekent zo goed als een immens verlies bij volgende verkiezingen. De andere optie is instabiliteit... Echt, ik zit er mee, want politiek gezien zou het voor N-VA interessanter zijn om de boel nog verder te laten verrotten en de Walen de schuld te geven van alles. Zo kunnen ze nog jaren doorgaan. Ik zal maar gokken op het gezond verstand bij de Vlaams-nationalisten...

Aan de andere kant ben ik ook blij met het resultaat. Het heeft op z'n minst het voordeel van de duidelijkheid. En echt, een Bart De Wever, zo maken ze die niet meer. Buiten dat ik geloof dat hij een jeugdtrauma met Franstaligen opgelopen heeft vertrouw ik ten volle op zijn intelligentie. Die man is verdorie intelligent! En grappig! Maar dat wisten we al natuurlijk...al kreeg iedereen deze namiddag de ultieme bevestiging. :)
Overigens ook hard moeten lachen met het verslag van het N-VA-feestje op De Standaard... Het gejoel na "Nil volentibus arduum" in de zaal ontlokte precies dezelfde reactie bij mij als bij de verslaggever: "De zaal weet nog niet wat het betekent, maar het is Latijn, dus het zal wel straf zijn". :)

Het resultaat van mijn geliefde partij is natuurlijk niet overdonderend schitterend, maar in vergelijking met de andere partijen zou ik toch niet durven klagen. Een zetel verlies, het is bijna zo goed als een overwinning. Er wordt nogal smalend gedaan over het feit dat sp.a dit als een overwinning probeert te verkopen, maar geef eerlijk toe...dat is het toch ook een beetje!
Heel spannend vond ik ook nog de strijd op de Senaatslijst: Frank die bijna meer stemmen haalde dan Johan. Dat zou nog wat geweest zijn! Zo ver kwam het niet.

Tot slot, misschien wel het meest positieve nieuws op deze verkiezingszondag: de neergang van Vlaams Belang. Of zoals Patrick Janssens zei: "bij vorige verkiezingen was sp.a de tweede partij in Antwerpen, na het Vlaams Belang. Nu zijn we de tweede partij, na N-VA. Daar voel ik mij al veel beter bij". Daarom nog deze symbolische foto van Standaard-fotograaf Jimmy Kets die veel zegt...

No comments: