Friday, May 4, 2007

Sack Wolfie

Paul Wolfowitz, Wolfie voor de vrienden, is er nogal ééntje. In een vorig leven was ie onderminister voor defensie voor president George W. Bush. En we weten allemaal dat het defensiebeleid van "Dubya" een groot succes is (Wolfie was een hevig voorstander van de inval in Irak)... Nu is Wolfie president van de Wereldbank.

De Wereldbank werd in het leven geroepen ter ondersteuning van ontwikkelingslanden. Armoedebestrijding en het verbeteren van de levensstandaard zijn daarbij basisbegrippen. Dus probeert de Wereldbank fondsen vrij te krijgen, sluit het goedkope leningen af en verleent het bijstand aan landen in groei. De methodieken worden soms in twijfel getrokken, maar tot daar aan toe... Bij het aantreden van Wolfie werd duidelijk dat corruptiebestrijding een kernpunt is wil men de ontwikkeling een stap vooruit helpen.
Wolfie heeft dat niet zo begrepen. Niet lang na zijn aanstelling bezorgde hij zijn minnares een salarisverhoging van 60.000 $. Dames, hier kunnen jullie nog iets van leren! Haar totaal salaris kwam zo op 193.000 $ (!), dat is zelfs 10.000 $ meer dan wat Condie verdient (de baas van Shaha Rizza, de minnares in kwestie).

Jammer voor Wolfie, maar die loonsverhoging werd toch wel publiek gemaakt zeker?! En nog erger: de mensen begrijpen dat dus niet hé! Nog beter: de NGO-sector en zowat alle landen ter wereld (behalve de VS uiteraard, Wolfie has a friend) schreeuwen om zijn ontslag! Probeer dat maar eens te begrijpen... Het is toch niet de bedoeling dat bij het bestrijden van corruptie je zelf integer moet zijn?

Onderteken de petitie om de eis van de NGO-sector meer kracht te geven.

Misschien moet ik Wolfie uitnodigen voor de vorming "Integriteit" en hem de pocket "De deontologische code" bezorgen...ook al zal ie misschien argumenteren dat lokale besturen toch iets anders zijn dan de Wereldbank...

No comments: