Wednesday, June 6, 2007

Johan toch...

Johan Vande Lanotte is zonet mijn voorkeurstem verloren. Bon, ik heb zo'n licht vermoeden dat hij niet op die ene stem van mij zit te wachten maar hij is ze toch kwijt.

Vanwaar deze drastische (ahum) beslissing? Heel simpel: de Armeense genocide niet erkennen om de Turkse gemeenschap niet voor het hoofd te stoten is plat, getuigt van weinig visie en doet onrecht aan de bijna twee miljoen slachtoffers van die genocide.
Waar gaat het over? Volgens berekeningen (en ze mogen er nog een paar honderdduizend naast zitten) hebben de Turken tussen 1900 en 1924 bijna twee miljoen Armeniërs vermoord. Het getuigt van een systematische uitroeiing en wordt internationaal als een genocide erkend. Dat wil de Turkse regering (en gemeenschappen in Europa) niet geweten hebben en dus wordt op alle mogelijke manieren druk uitgeoefend om het woord "genocide" vooral niet in de mond te nemen.

Gisteren was het aan Yves Leterme om rond de pot te draaien wat dit onderwerp betreft (ook bij andere onderwerpen draait hij rond de pot, maar dat is iets anders). En vandaag volgt de socialistische voorzitter dan... Terwijl ik net hoop begon te krijgen dat "internationaal" weer wat belangrijker geworden was binnen sp.a... Het was maar een illusie...
Doordenkertje van de dag: moesten er vandaag pakweg 100 keer meer Duitsers in België wonen dan joden, zouden beide heren politici dan die andere genocide ook betwijfelen?

No comments: